France 24 vahendatud esialgsed tulemused sarnanesid põhiosas valimiseelsete küsitluste prognoosidega: Macron kogus France 24/Ipsose arvestuse järgi 28,1% ja Le Pen 23,3% häältest. M6/RTL lävepakuküsitlus andis sarnase tulemuse: 28% Macronile ja 25% Le Penile. Elabe´i ja BMFTV küsitlus andis Macronile 28,5% ja Le Penile 24,2% häältest.

24. aprillil toimuvas teises voorus ennustatakse nende vahel märksa tasavägisemat heitlust. 8. aprillil ilmunud Harrise küsitluse järgi prognoositakse Macronile 51,5% ja Le Penile 48,5% häältest.

Praeguses voorus jäi suhteliselt napilt kolmandaks vasakpoolne kandidaat Jean-Luc Mélenchon, kes kogus France 24 teatel 20,1% häältest ehk tublisti rohkem kui talle prognoositi. Parempopulist Éric Zemmour sai 7,2% häältest, vabariiklane Valérie Pécresse 5% häältest ja roheliste kandidaat Yannick Jadot 4,4% häältest.

Küsitluste järgi on valijate arvates riigi peamisteks murekohtadeks elukallidus ja sõda Ukrainas. Valimisõiguslikust 48,7 miljonist inimesest tuli valima 73,5% ehk pisut vähem kui viis aastat tagasi. Pariisis oli valimisaktiivsus keskmisest tuntavamalt madalam, kõige usinamalt tuldi valima Bretagne´is ja osades Lõuna-Prantsusmaa piirkondades.
Jaga
Kommentaarid