Alates sõja esimesest päevast on Valgevene haiglad võtnud vastu haavatud Vene sõdureid ning sealsed surnukuurid on täis hukkunud venelasi, kirjutab Raadio Vaba Euroopa (RFE).

Surnukehi laaditi pealtnägijate väitel otse Venemaale suunduvatele rongidele.

"Laipu oli ebareaalselt palju. Inimesed hakkasid rongijaamas filmima, kuid sõjaväelased tulid ligi ja käskisid inimestel videod ära kustutada," kirjeldas Mazõri elanik.

Kohalik kirjeldas veel, et Mazõri lähedal asuvas Kamenka külas on kalmistu sisse piiratud, sõjaväelased on valves ja kedagi sisse ei lasta. "Võib-olla hakati sinna venelasi matma. Kamenka lähedal on lennuväli ja suur venelaste laager,” ütles ta.

Väidetavalt on Valgevene arstidega sõlmitud konfidentsiaalsuslepingud ning mitmeid arste on ähvardatud isegi töölepingu lõpetamisega. Arste on lisaks toodud ka Venemaalt.

RFE allikate väitel on Mazõri haigla endiselt haavatutest ülerahvastatud. Kogu personal tegeleb sõjas vigastada saanud Vene sõduritega, nii et isegi kohalikud elanikud ei pääse tervishoiuteenustele ligi, vaid saadetakse Mazõri haiglast edasi kohalikku lastehaiglasse.

Homeli elanikud rääkisid väljaandele ka, et Vene bussid haavatud venelastega ja veoautod hukkunud sõdurite vedamiseks on piirkonnas sagedane nähtus.

"Nende surnukehad transporditakse veoautodel lennujaama ja sealt edasi Venemaale," kirjeldas Homeli elanik.

Jaga
Kommentaarid