Venemaa president Vladimir Putin rääkis neljapäeval, 3.märtsil telefoni teel oma Prantsuse kolleegi Emmanuel Macroniga, esitades oma tingimused läbirääkimisteks Ukrainaga, selgub Kremli kõne kokkuvõttest, vahendab Financial Times.

"Tegemist on eelkõige Ukraina demilitariseerimise ja neutraliseerimisega selleks, et Ukraina ei kujutaks kunagi enam ohtu Venemaale," seisis Kremli pressibüroo avalduses, mida vahendas Interfax.

Putin ütles Macronile, et "Venemaa erioperatsiooni eesmärgid saavutatakse, mis iganes hinnaga". Igasugune katse osta aega läbirääkimiste venitamisega tähendab ainult seda, et läbirääkimiste käigus esitame Kiievile täiendavaid nõudmisi," seisis Venemaa avalduses.

Esitamata mingeid tõendeid, kirjeldas Putin Ukraina sõjakuritegusid ja ütles, et Kiiev kasutab tsiviilelanikke inimkilpidena ja käitub "nagu natsid", ütles Elysée ametnik. Ukraina ja üha ühtsemaks muutuvad lääneriigid ütlevad, et Moskva kasutab nüüd jultunud valesid, et õigustada sõda Venemaa impeeriumi taastamiseks, kirjutab Politico.

Financial Timesile ütles Elysée ametnik, kuidas Putin vastas Macronile, et "operatsioonid Ukrainas kulgevad plaanipäraselt", ja näitas välja oma otsustavust jätkata. "Meie sõjaliste operatsioonide analüüs näitab, et Venemaa ambitsioon on tõepoolest võtta kogu Ukraina kontrolli alla," ütles ametnik.

Guardian kirjeldab, kuidas Macron ähvardas Putinit pikaajalise isolatsiooniga rahvusvahelisel areenil. "Te valetate endale. See läheb teie riigile kalliks maksma, teie riik satub väga pikaks ajaks isolatsiooni, saab nõrgestatud ja jääb sanktsioonide alla," ütles Macron.

Prantsuse ametnik lisas: „Ootused on, et kõige hullem on veel ees. Putin täna mainitus ei olnud midagi, mis saaks meid rahustada."

Miinimumprogramm on humanitaarkoridorid tsiviilelanikele

Hiljem Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga rääkinud Prantsuse president ütles Putinile, et tema esitatud läbirääkimiste tingimused on vastuvõetamatud. Macroni sõnul võib teine tee läbi dialoogi olla veel võimalik, kui Putin muudab suunda, toob välja Financial Times.

Pärast kõnet ütles Elysée ametnik ajakirjanikele, et Prantsusmaa on valmis "karmistama sanktsioone" Venemaa vastu. "Me peame veel hindama neid, mis me juba kehtestanud oleme, ja me kavatseme neid täiendada," mainis ametnik.

"Täna oleme selgelt kindlaks teinud, et kaalul oleva asja tõsidus nõuab meilt sanktsioonide karmistamist ja sanktsioonide hinna aktsepteerimist," ütles Elysée ametnik. "Me ei saa lasta president Putinil uskuda, et ta saab Ukraina kätte kerge vaeva ja hinnaga," lisas ta.

Viimane läbirääkimiste voor Venemaa ja Ukraina ametnike vahel algas kohaliku aja järgi kl 17 ning see oleks teine kohtumine pärast 28. veebruaril toimunut. "Miinimumeesmärgiks on humanitaarkoridoride loomine," ütles Davõd Arahhamija, Zelenskõi partei Rahva Teener juht Ukraina Ülemraadas.

Jaga
Kommentaarid