Ukraina võimud nimetasid mobilisatsiooni ja Vene kontrolli all olevate Donetski ja Luganski alade tsiviilelanike evakueerimist Venemaale provokatsiooniks. Värske eskalatsioon järgnes lääneriikide korduvatele hoiatustele, et Moskva on alustamas täiemahulist sissetungi Ukrainasse ja otsib selleks sobivat ettekäänet, vahendab Wall Steet Journal.

"Tegemist on võltsmobilisatsiooniga vastuseks võltsähvardusele," ütles Ukraina siseminister Denõss Monastõrskõi, kes jäi laupäeval rindejoone lähedal ka ise tule alla. "Nad üritavad tekitada paanikat ja hirmu ka meie poolel ja meie inimeste seas."

Vene võimud Donetskis ja Luganskis andsid reede õhtul naistele, lastele ja vanuritele korralduse lahkuda Venemaale, organiseerides selleks hulga busse. 18–55-aastastele meestele andis isehakanud "Donetski rahvavabariigi" juht Deniss Pušilin aga käsu relv haarata, keelates neil piirkonnast lahkuda.

Ukraina eitab, et sel on plaanis võtta jõuga tagasi 2014. aastal Venemaa toetatud vägede poolt hõivatud territoorium Donbassis. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles laupäeval, et Ukraina ei reageeri Vene mässuliste provokatsioonidele riigi idaosas ning üritab saavutada rahu diplomaatia abil.

USA riigipea Joe Biden hoiatas samas, et Venemaa president Vladimir Putin on juba langetanud otsuse ja tungib lähipäevil Ukrainasse, võttes muuhulgas sihikule pealinna Kiievi. Taoliste teadete valguses süüdistas Venemaa laupäeval Ukraina võime taas genotsiidi korraldamises Donbassis.

Vene riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin väitis, et Venemaa ei taha sõda, kuid on valmis seisma oma kodanike ja kaasmaalaste elude eest isehakanud Donetski ja Luganski "rahvavabariikides". "Zelenskõi provotseerib suure sõja algust," kuulutas ta.

Valgevene julgeolekunõukogu juht Aleksandr Volfovitš tegi samal ajal üllatava avalduse. Tema sõnul keegi ei ole öelnud, et Vene väed naasevad homme või ülehomme Venemaale. "Õppus Liidu Ühtsus lõpeb homme, kuid ülevaatus jätkub," märkis ta. "Millal täpsemalt väed lahkuvad, selle määravad ülemjuhatajad (Putin ja Lukašenka)."

Ukraina luure teatas aga täna õhtul, et Wagneri palgasõdurid on saabunud Venemaalt Donetskisse terrorirünnakuid korraldama, täpsemalt elumaju õhkima, eesmärgiga süüdistada selles Ukrainat.

Juhul, kui blogi siia kohe ei ilmu, palun värskendage lehte!


Jaga
Kommentaarid