Valgest Majast telepöördumise teinud Biden ütles, et "annab diplomaatiale kõik võimalused" Venemaa sissetungi ärahoidmiseks. Ta aga lubas, et "ei ohverda seda tehes põhiprintsiipe", nagu iga riigi õigus valida oma tee.

USA president ütles, et ei kavatse saata USA vägesid sõdima Ukrainasse, mis ei ole NATO liige, ent märkis, et USA on jaganud Ukraina valitsusele luureandmeid ja osutanud riigile sõjalist abi, mis aitab sel võimalikule sissetungile vastata, vahendab New York Times.

Ta lisas: "Ja ärge saage valesti aru: USA kaitseb kogu oma jõuga igat sentimeetrit NATO territooriumist. Rünnak ühe NATO riigi vastu on rünnak meie kõigi vastu."

Oma kõnes avaldas Biden skeptilisust Kremli väidete osas, et Venemaa on asunud vägesid Ukraina piiride lähistelt tagasi tõmbama. "Meil ei ole veel selle kohta kinnitust," tunnistas Biden. "Ja meie analüütikud osutavad, et nad (Vene väed -toim) on tegelikult endiselt väga ähvardavas positsioonis."

Ta märkis, et Venemaa on Ukraina piiride lähistele koondanud enam kui 150 000 sõdurit, mida on märkimisväärselt rohkem kui varem avaldatud hinnangutes (130 000 sõjaväelast -toim), kirjutab Washington Post.

"Invasioon on endiselt selgelt võimalik," hoiatas riigipea.

Ühel hetkel pöördus Biden ka otse vene rahva poole, öeldes: "USA ja NATO ei ole Venemaale ohuks. Ukraina ei ole Venemaale ohuks. Ei USA-l ega NATO-l pole Ukrainas rakette. Ja meil ei ole ka plaanis neid sinna panna. Me ei sihi Venemaa inimesi. Me ei püüa Venemaad destabiliseerida. Vene kodanikud, te ei ole meie vaenlased ja ma ei usu, et te tahate verist ja hävitavat sõda Ukrainaga."

Ta tõdes, et Venemaa sissetung, mis käivitaks tõsised majandussanktsioonid, võib kaasa tuua naftahinna tõusu ja muuta seega keerulisemaks võitluse niigi kõrge inflatsiooniga USA-s.

"Ma ei tee nägu, et see saab olema valutu," ütles Biden.

USA riigipea hoiatas aga ka president Putinit, öeldes, et Venemaa majandus kannatab veelgi rohkem, kui Kreml otsustab Ukrainasse tungida. "Kui rääkida näiteks torujuhtmest Nord Stream 2, mis tooks maagaasi Venemaalt Saksamaale, siis juhul kui Venemaa tungib kaugemale Ukrainasse, ei saa seda olema," lubas Biden.

Ta kinnitas ühtlasi, et allianss kavatseb lähiajal jätkata oma idatiiva tugevdamist.

Hirm rünnaku ees

Väljaannete Politico ja Spiege l teatel ütles Biden reedel liitlastele, et Venemaa täiemahuline rünnak Ukraina vastu võib alata juba kolmapäeval, 16. veebruaril. USA luureandmete järgi algaks Ukraina-vastane tegevus tõenäoliselt raketilöökide ja küberrünnakutega.

Viimastel päevadel on oma kodanikel soovitanud Ukrainast lahkuda üle tosina riigi ning mitmele saatkonnale on antud korraldus evakueeruda. Samal ajal on Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rõhutanud vajadust säilitada rahu.

Hoolimata Ukraina piiri taha üle 150 000 sõduri koondamisest on Venemaa korduvalt tõrjunud kõiki süüdistusi võimalikust rünnakust ja nimetanud lääne hoiatusi hüsteeriliseks.