Kiiev palus Moskval juba reedel piiritagust sõjalist tegevust võimalikult kiiresti selgitada. Ametlik arupärimine esitati OSCE liikmete, sh Venemaa poolt vastu võetud Viini dokumendi reeglite alusel, vahendab BBC News.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ütles pühapäeva õhtul, et Venemaa ei vastanud tõstatatud küsimustele ettenähtud 48-tunnise ajavahemiku jooksul.

"Sellest tulenevalt astume järgmise sammu," sõnas ta.

"Me taotleme kohtumist Venemaa ja kõigi osalevate riikidega 48 tunni jooksul, et arutada vägede koondamist ja ümberpaigutamist meie piiride lähistel ja ajutiselt okupeeritud Krimmis," teatas Kuleba.

"Kui Venemaal on tõsi taga, rääkides julgeoleku jagamatusest OSCE ruumis, peab ta täitma oma sõjalise läbipaistvuse kohustust, et leevendada pingeid ja suurendada julgeolekut kõigi jaoks."

Zelenskõi

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus samal ajal telefonikõnes USA president Joe Bidenit kibekiiresti Kiievisse lendama.

"Ma olen veendunud, et teie saabumine lähipäevil Kiievisse on oluline olukorra stabiliseerimiseks ja saadaks tugeva signaali ning aitaks kaasa pingete järkjärgulisele leevenemisele," ütles Zelenskõi Bidenile eile õhtul. "Me ootame, et see muu seas aitaks ka ennetada paanika levimist."

Ukraina presidendi büroo teatel kinnitas Zelenskõi Bidenile, et Ukraina mõistab Venemaa kujutatavat ohtu oma riigile ja on valmis igaks stsenaariumiks. Ta ühtlasi tänas ameeriklasi senise toetuse eest, märkis Kiiev.

Valge Maja ametnike sõnul on Bideni visiit Kiievisse siiski äärmiselt ebatõenäoline, arvestades, et Washingtoni hinnangul on "väga selge võimalus", et juba lähipäevil toimub Venemaa sissetung Ukrainasse.

Venemaa on koondanud Ukraina piiridele ligi 150 000 sõjaväelast.