Valge Maja ei kinnitanud aga seda ning hoiatas, et anonüümsed allikad „lekitavad valesid”. Valge Maja teatel hoiatas Biden Zelenskõid, et peatne rünnak on „kindel võimalus”.

Telefonivestluses, mida Ukraina ametnik nimetas „pikaks ja siiraks”, hoiatas Biden Ukraina kolleegi, et Venemaa rünnak võib toimuda lähimal ajal ja et see on nüüd praktiliselt kindel hetkel, kui maapind veebruaris külmunud on, teatas Ukraina ametnik.

Zelenskõi kordas ametniku sõnul oma seisukohta, et Venemaa ähvardus on „ohtlik, aga ebamäärane”, ning ei ole kindel, et rünnak toimub.

USA riikliku julgeoleku nõukogu esindaja Emily Horne vaidlustas Ukraina ametniku kirjelduse. „Anonüümsed allikad lekitavad valesid,” ütles Horne CNN-ile. „President Biden ütles, et on kindel võimalus, et venelased võivad veebruaris Ukrainasse sisse tungida. Ta on öelnud seda avalikult ja me oleme selle eest hoiatanud kuid. Teated millestki enamast või erinevast kui see on täielikult valed.”

USA riikliku julgeoleku nõukogu teatel kestis telefonikõne tunni ja 20 minutit. Ametnik nimetas seda „pikaks ja tõsiseks”, aga „tulemuslikuks”.

Biden ütles Zelenskõile, et USA võimud on hinnanud, et sissetung võib potentsiaalselt toimuda veebruaris, aga ei öelnud, et see kindlasti toimub.

Valge Maja ametliku avalduse järgi kinnitas Biden Zelenskõile, et USA vastab otsustavalt, kui Venemaa edasi Ukrainasse sisse tungib. Biden ütles ka, et USA uurib täiendava makromajandusliku toetuse võimalusi, et aidata Ukraina majandust.

„President Biden märkis, et Ühendriigid on andnud Ukrainale eelmisel aastal üle poole miljardi dollari arengu- ja humanitaarabi ning uurivad täiendava makromajandusliku toetuse võimalusi, et aidata Ukraina majandust surve tingimustes, mis tuleneb Venemaa vägede koondamisest,” teatas Valge Maja.

Ka Zelenskõi esindaja vaidlustas Ukraina ametniku kirjelduse CNN-ile. Zelenskõi teatas Twitteris, et temal ja Bidenil oli pikk telefonivestlus, mille käigus nad arutasid hiljutisi diplomaatilisi jõupingutusi deeskaleerimiseks ja leppisid kokku ühises tegevuses tulevikuks. Zelenskõi teatas, et tänas Bidenit jätkuva sõjalise abi eest, ja ütles, et arutati ka Ukraina finantsilise toetamise võimalusi.

Anonüümne Ukraina ametnik ütles aga CNN-ile, et Biden ütles, et Ukrainale ei anta märkimisväärselt rohkem sõjalist abi.

Zelenskõi kutsus selle ametniku sõnul Bidenit „sõnumite edastamisel rahunema” ning hoiatas paanika majandusliku mõju eest. Ametniku sõnul ütles Zelenskõi veel, et Ukraina luure näeb ohtu erinevalt.

Zelenskõi viitas hiljutisele läbimurdele läbirääkimistel Venemaaga Pariisis, öeldes, et ta loodab, et relvarahukokkulepe mässulistega Ida-Ukrainas jääb püsima, teatas ametnik, kelle sõnul ütles Zelenskõi ka, et läbirääkimistel USA, Venemaa ja NATO vahel on veel veidi maad minna, enne kui diplomaatilised võimalused on ammendatud.

Varem ütles üks USA allikas, et Valges Majas teadvustatakse, et Zelenskõil on „mitu publikut”, keda ta püüab tasakaalus hoida. „Ühelt poolt tahab ta abi, aga ta peab kinnitama oma rahvale, et tal on olukord kontrolli all. See on keeruline tasakaalu hoidmine,” ütles USA allikas.