Biden pani paika mälestuspäeva kõnede tooni. Peeti ka teisi vihaseid kõnesid ja vaikusehetki ning kongressi liikmed meenutasid 2021. aasta 6. jaanuari õudseid tunde, kui Trumpi õhutatud jõuk Kapitooliumi piiras ja püüdis takistada presidendivalimiste tulemuse rutiinset, tseremoniaalset kinnitamist, vahendab Associated Press.

Mõned lootsid eilsest leppimispäeva, aga ükski vabariiklane Bideni ja demokraatidega ei ühinenud. Selle asemel oli näha, et USA ühiskond on endiselt mässuni viinud valede, selle klaarimata tagajärgede ja Trumpi jätkuva ässitamise tõttu lõhestunud.

„Esimest korda meie ajaloos president mitte ainult ei kaotanud valimisi, vaid püüdis takistada võimu rahumeelset üleminekut, kui vägivaldne jõuk tungis Kapitooliumile,” ütles Biden. „Ei saa armastada oma riiki ainult siis, kui sa võidad.”

Biden kutsus ameeriklasi meenutama, mida nad 6. jaanuaril oma silmadega nägid: jõuku ründamas politseinikke ja lõhkumas aknaid, konföderatsiooni lippu Kapitooliumi hoones, väljas püstitatud võllapuid koos üleskutsetega puua üles asepresident, samal ajal kui Trump istus Valges Majas ja vaatas telekat.

„Endise presidendi toetajad püüavad ajalugu ümber kirjutada,” ütles Biden. „Nad tahavad, et te peaksite valimispäeva ülestõusupäevaks ja rahutusi, mis siin 6. jaanuaril aset leidsid, rahva tahte tõeliseks väljenduseks. Kas te suudate välja mõelda rohkem moonutatud viisi sellele riigile vaatamiseks, Ameerikale vaatamiseks? Mina ei suuda.”

„Me peame ütlema täiesti selgelt, mis on tõsi ja mis vale,” ütles Biden. „Ameerika Ühendriikide endine president on levitanud 2020. aasta valimiste kohta valede võrku.”

Trump ei näidanud aga mingit märki meelemuutuse kohta. Ta jätkas alusetut väitmist, et valimistulemusi võltsiti ega võtnud mingit vastutust oma toetajate Kapitooliumile saatmise eest.