See, et rinnavähk võiks tabada nii noort naist, oli uskumatu isegi arstide jaoks.

“Eks mul see kahtlus oli juba varem, sest rind hakkas valutama ja seal ma tundsin kohe, et midagi on pahasti,” ütles Heike ja lisas, et kuna ta oli tol hetkel nii noor, kui esimene kahtluseussike nii-öelda tekkis, siis ei võetud teda väga tõsiselt. “Saadeti erinevatele teistele uuringutele ja siis see rind kuidagi jäi nagu hooleta, aga lõpuks kaheksa kuuga eskaleerus nii suureks asi, et sõbranna otsustas, et nii enam ei saa ja viis mind ise arsti juurde.”

Heike sai diagnoosi juba samal päeval: kolmanda astme rinnavähk. Diagnoosile järgnes kohe kuus kuud keemiaravi, rinnaeemaldus ja kiiritusravi. Pärast seda kestis viis aastat ka hormoonravi. Vaatamata sellele kõigele ta vähist lahti ei saanud. “Päris terveks ei olegi nad mind kunagi nii-öelda tunnistanud,” sõnas ta.

Kaks aastat reisis Heike mööda maailma, käis küll iga poole aasta tagant kontrollis, kuid tundis ennast siiski täiesti tervena. “Elasin oma muretut elu, Eestis oli soe suvi, aga kui ma ühel päeval selle kõne sain, siis ma ei tahtnud endale tunnistada, et ma olin haige,” ütles ta ja lisas, et kui arst ütles, et tal on metastaasid, siis ta isegi ei teadnud, mis need on.

Metastaasid ehk kasvaja kaugsiirded olid jõudnud maksa, luudesse ja kopsu. Keemiaravi jätkus, kuid tänavu maikuus näitasid uuringud, et haigus on maksas siiski tugevalt edasi arenenud. Olukord halvenes kiiresti ja Heike enesetunne muutus päev-päevalt hullemaks.

Vähiravifondi toel lisandus tema igapäevasesse ravimikokteili veel üks uudne, hinnaline ja lootustandev komponent. “Minu diagnoosi puhul töötavad kolm ravimit, mul on selline bioloogiline keemia, mis on väga kallis ravim, aga see ründab ainult haigeid rakke,” selgitas ta ja lisas, et kui tavaline keemia võtab sul juuksed, küüned ja silmanägemise, siis see ründab ainult haigeid rakke. “Siis mul on tablettide kujul keemiaravi, mis on selline natukene nõrgem keemia, mida ma võtan siis tabletina iga päev kaheksa tükki hommikul ja õhtul.”

“Kolmandaks on nüüd juures see uus ravim, mis siis on rahastatud Kingitud Elu poolt, selle põhimõte peaks olema see, et kuna mul on üpris agressiivne vähk, siis ta peaks selle kasvamise nii-öelda peatama, et ta ei saaks enam edasi liikuda,” ütles Heike ja selgitas, et vähiravifond rahastab tema ravikuure 90 protsendi ulatuses.

“Jõulutunneli” annetusnumbrid on veel avatud!

Helista:

900 4005 annetad 5 eurot

900 4010 annetad 10 eurot

900 4050 annetad 25 eurot

  • Delfi lükkas juba teist talve käima erilehe #JagameHead, kuhu koondame positiivseid ja inspireerivaid uudiseid ning lugusid inimestest, kogukondadest, ettevõtmistest, algatustest. Ootame südamlikke ja inspireerivaid lugusid ning vihjeid, sest head lood on jagamiseks. Kirjuta meile: jagamehead@delfi.ee!
Jaga
Kommentaarid