Järgmisel aastal jõustada kavatsetava seaduse järgi ei müüda pärast 2008. aastat sündinutele enam kunagi ühtki tubakatoodet, vahendab BBC News.

„Me tahame kindlustada, et noored ei alustaks suitsetamist,” ütles tervishoiuminister dr Ayesha Verall.

See samm on osa Uus-Meremaa tervishoiuministeeriumi täna teatavaks tehtud karmist suitsetamise vastase võitluse programmist.

Uus-Meremaa on täis otsustavust saavutada riiklik eesmärk suitsetajate osakaalu vähendamiseks viie protsendini elanikkonnast 2025. aastaks. Lõppeesmärk on suitsetamisest täielikult lahti saada.

Praegu suitsetab umbes 13% Uus-Meremaa täiskasvanutest, umbes kümme aastat tagasi oli neid 18%. Samas on põliselanike maooride hulgas suitsetajaid umbes 31%. Nende hulgas on ka rohkem haigusi ja suurem suremus.

Uus-Meremaa tervishoiuministeeriumi teatel põhjustab suitsetamine neljandiku vähijuhtumitest ning on ärahoitavate surmade juhtiv põhjus. Tubakatööstus on Uus-Meremaa parlamendi jaoks juba kümme aastat sihikul olnud.

Täna teatavaks tehtud meetmete hulgas on ka olulised kontrollimeetmed, sealhulgas piiratakse märkimisväärselt kohti, kus sigarette võib müüa, et eemaldada need toidupoodidest.

Sigarette müüa võivate kohtade arvu kärbitakse umbes 8000-lt vähem kui 500-le.