Márki-Zay võitis vasakpoolset kandidaati, endise peaministri Ferenc Gyurcsányi bulgaaria päritolu abikaasat Klára Dobrevit, kes on Euroopa Parlamendi asepresident. Dobrev lubas Márki-Zayle 2022. aasta parlamendivalimistel kuue erakonna liidu juhina toetust, vahendab Reuters.

„Me suudame võita ainult koos,” ütles Márki-Zay toetajale, ümbritsetuna oma naisest ja seitsmest lapsest. „Keegi ei suuda opositsiooni ühtsust murda. See oli lahing, aga me peame võitma ka sõja.”

Márki-Zay lubas ületada lõhed ühiskonnas ning võidelda korruptsiooni ja „ebavõrdse mänguväljakuga”, viidates sellele, et suurem osa meediast kuulub Orbáni erakonnale Fidesz lähedastele ärimeestele.

„Me tahame põhiseadust, kus kontroll ja tasakaalustatus takistavad võimuhaaramist,” ütles Márki-Zay.

Kui opositsioonijuhi valimistel oli loetud 74% häältest oli Márki-Zay kogunud 57-protsendise toetuse Dobrevi 43% vastu.

Fidesz teatas oma avalduses, et Márki-Zay sõlmis pakti vasakpoolsetega, et aidata neil võimule tõusta ja makse tõsta. Fidesz nimetas Márki-Zayd „karjäärivasakpoolseks”.

Orbán on tulevastel valimistel esimest korda pärast 2010. aastat vastamisi ühinenud opositsiooniga, mis ühendab sotsialiste, liberaale ja varem paremäärmuslikku, aga nüüd end paremtsentristlikuks pidavat Jobbikut.

Küsitluste järgi on Fideszi ja opositsioonialliansi toetus umbes võrdne.

49-aastane Márki-Zay on esitlenud end vastuvõetava valikuna nii vasakpoolsete kui ka konservatiivide jaoks. Tal on perekonnamehe ja kristlase kuvand.

Majandus-, turundus- ja inseneriharidusega Márki-Zay sai tuntuks 2018. aastal, võites linnapea valimised Fideszi kantsis Hódmezővásárhelys.

Nii Márki-Zay kui ka Dobrev tahaksid parandada suheid Brüsseliga ja pooldavad euro kasutusele võttu.