Üks CNN-ile infot jaganud ametnikest paljastas, et USA erioperatsioonide üksused rajasid Kabuli lennujaama nii-öelda salavärava ja kõnekeskused, juhendamaks ameeriklaste evakueerimisprotsessi.

Ametnike sõnutsi teavitati mahajäänud ameeriklasi kogunemisest lennujaama lähedal etteantud kohtadesse, kus Taliban omakorda kontrollib nende volitusi ja viib nad lühikese vahemaa vältel väravasse, mida mehitavad Ameerika väed. Seda keset rahvamassi, mis koosneb põgeneda soovivatest afgaanidest.

Pole selge, kas Taliban täitis oma osa kokkuleppest sajaprotsendiliselt - laekunud on arvukalt teateid selle kohta, et mõned passidega ameeriklased ja USA rohelise kaardi omanikud pöördusid lennujaama lähistel asuvatest Talibani kontrollpunktidest tagasi.

Ühe ametniku sõnul toimusid Talibani saatemissioonid lausa mitu korda päevas. Üks peamisi kogunemispunkte oli siseministeeriumi hoone lennujaama väravate ees, kus lähedal asuvad USA väed said ameeriklaste lähenemist jälgida. "See töötas, see töötas ilusti," kirjeldas üks anonüümne ametnik korraldust.

CNN-ile vilet puhunud ametnikud soovisid anonüümseks jääda.

Asjal mitu palet

Jutt salajasest koostööst ei ühti otseselt USA administratsiooni signaalidega, mille kohaselt ei teavitatud Talibani isegi mitte oma viimasest lahkunud lennust. Ei peetud mingisugust tseremooniat. Ei antud pealinna ametlikult üle uuele võimule. Kogu mahajäänud varustus hävitati, vältimaks nende kasutuselevõttu teiste osapoolte kätes.

Vastukõla kajab ka Talibani enese poolt, kust rõhutakse USA-le kui okupandile ja režiimile, millest vabanemise üle on neil meeletu heameel. Avalikult ei ole siiani kahe osapoole vahelisele koostööle märkimisväärselt rõhutud, kui arvata välja läbirääkimised USA vägede lahkumise ja hiljutise terrorirünnaku osas.

USA kõrge sõjaväelane Frank McKenzie paljastas eilsel pressikonverentsil avalikult säärastes erioperatsioonides osalemise, öeldes, et sõjavägi aitas nii telefonikõnede kui ka eskortijate kaudu evakueerida üle 1000 USA kodaniku ning üle 2000 afgaani. Siiski jäid täpsustamata detailid, millised väeüksused ja millised kokkulepped nende liikumiste taga olid.

Esmaspäevase seisuga (30.08.2021) oli alates juulist õhutranspordiga lahkunud Hamid Karzai rahvusvahelisest lennujaamast kokku üle 122 000 inimese ja üle 6000 ameeriklasest tsiviilisiku. Eelmisel nädalal hukkus lennujaamas ISIS-K enesetaputerünnakus 13 ameeriklast ja rohkem kui 170 afgaani.