Kaks Myanmari kodanikku peeti kinni New Yorgis. 28- aastane Phyo Hein Htut ja 20- aastane Ye Hein Zaw kavatsesid ÜRO saadiku Kyaw Moe Tuni tappa või teda vigastada. Mehed tegid koostööd Tai relvamüüjaga, kes varustab relvadega ka Burmese’i sõjaväge.

Phyo Hein Htut tunnistas FBI uurijatele, et relvamüüja oli temaga internetis ühendust võtnud ja rünnaku korraldamise eest raha pakkunud.

ÜRO missioonil Myanmaris osalenud vabatahtlik turvamees ütles neljapäeval FBI-le, et Htut oli talle rääkinud oma plaanist esindaja tapmiseks või vigastamiseks palgamõrvar palgata.

Ye Hein Zaw võttis samuti Phyo Hein Htutiga ühendust ja tegi talle juuli lõpus kaks rahaülekannet, mille väärtus oli kokku 4000$. Htuti tunnistuse järgi pidi rünnaku sooritamise järel summale 1000$ lisanduma.

Ye Hein Zaw tunnistas end süüdi. Selgus, et ta on vastavalt relvamüüja käskudele inimestele regulaarselt rahaülekandeid teinud.

Riigiesindaja vastu planeeritud rünnaku eest võib mehi oodata kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

Myanmari varasema, seaduslikul teel loodud valitsuse esindaja Kyaw Moe Tun sõnas kolmapäeval uudisteagentuurile Reuters, et talle tehti ähvardus, kuid Ameerika Ühendriikide võimukandjad on taganud tema turvalisuse.

Myanmari hunta vallandas Tuni veebruaris pärast seda, kui mees esitas rahvusvahelise üleskutse „ükskõik milliste vahenditega“ Myanmari sõjaväe vastu võidelda. Ta on siiski ÜRO saadikuks jäänud, kuna organisatsioon ei tunnista huntat Myanmari riigijuhina.