USA endise riigipea Donald Trumpi 2017. aasta inauguratsioonikomitee juht Tom Barrack peab järgmisel nädalal ilmuma New Yorgis kohtu ette, sest teda süüdistatakse Araabia Ühendemiraatide heaks lobitöö tegemises ja õigusemõistmise tõkestamises.

Trumpi pikaaegne liitlane ja sõber Barrack võeti teisipäeval vahi alla ja teda kahtlustatakse koos kahe teise inimesega selles, et nad tegutsesid 2016. aasta aprilli ja 2018. aasta aprilli vahel Araabia Ühendemiraatide huvide nimel, kuid jätsid end välisagentidena registreerimast.

Kaks teist arreteeritut on Barracki investeerimisfirma 27-aastane töötaja Matthew Grimes ja 43-aastane Araabia Ühendemiraatide kodanik Rashid al-Malik, kes oli minevikus Barracki äripartner. USA võimud väidavad nüüd, et al-Malik tegi töötas tegelikult salaja Araabia Ühendemiraatide heaks, kirjutab portaal al-Jazeera.

Salarelv USA-s

USA justiitsministeeriumi teatel vahendas al-Malik suhtlust Araabia Ühendemiraatide kõrgete ametnikega ning Barrack oli teda omal ajal nimetanud Araabia Ühendemiraatide „salarelvaks" Abu Dhabile soodsa välispoliitika ajamisel Washingtonis. Ministeeriumi väitel palus Barrack pärast Trumpi valimisvõitu al-Malikil koostada nn soovinimekiri selle kohta, milliseid välispoliitilisi samme sooviks Araabia Ühendemiraadid näha Valge Maja poliitikas.

USA võimude väitel kasutas Barrack Araabia Ühendemiraatide esindajatega suhtlemiseks salajast mobiiltelefoni, kuhu oli laetud turvaline sõnumirakendus. 2019. aastal kirjutas meedia, et al-Malik oli saanud Trumpi Lähis-Ida poliitikat puudutava info hankimise eest Araabia Ühendemiraatide luureteenistuselt tuhandeid dollareid kuus. Mees lahkus pärast seda USA-st, kui eriprokuröri Robert Muelleri meeskond oli ta Trumpi väidetavate Vene-seoste tõttu üle kuulanud.

Kui Mueller kongressi ees tunnistusi andis, teatas USA Esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff talle: „Me ei vaevunud küsima, kas mõne Pärsia lahe riigi rahalised stiimulid mõjutasid USA poliitikat, sest see jäi teie raportist väljapoole. Aga me peame selle välja uurima."

Trumpi sõber tegutses hoopis Araabia Ühendemiraatide nimel

Prokuröride sõnul tegutses Barrack USA-s Araabia Ühendemiraatide kõrgemate ametnike juhendusel Abu Dhabi huvide edendajana ja mõjutas 2016. aasta valimistel „ühe presidendikandidaadi kampaania välispoliitilisi seisukohti ja järgnevalt USA tulevase juhtkonna välispoliitilisi seisukohti".

Möödunud aasta presidendivalimiste ajal kuulus Barrack Trumpi kampaania suurimate annetajate sekka: ta panustas 360 000 dollariga (306 000 euror), kirjutab väljaanne LA Times.

Miljardär Barrack vabastati eile 250 miljoni dollari (212 miljonit eurot) suuruse kautsjoni vastu California kinnipidamisasutusest.

74-aastane Barrack nõustus eile vabastamise nimel kandma elektroonilist jalavõru ja kandma kõik sellega seotud kulud, kirjutab NBC News.

Investeerimisfirma Colony Capital asutaja pidi kokkuleppe osana loovutama ka oma passid ja tal on keelatud raha välismaale kanda. Ka ei tohi Barrack ilma prokuröride kirjaliku loaga väärtpaberitega kaubelda ja teha 50 000 dollarist (42 500 eurot) suurimaid ülekandeid, kui need just advokaatidele tasudeks ei lähe.

Barrack peab esmaspäeval Brooklynis kohtusse ilmuma. Mehe pressiesindaja oli sel nädalal rõhutanud, et Barrack ei ole süüdi ega kavatse end süüdi tunnistada.