Rekordiline sademete hulk lõhkus jõekaldaid, kahjustades nii laialdaselt jõgedeäärseid piirkondi.

Saksamaal on hukkunud üle 100 inimesi. Sestap kutsus kantsler Angela Merkel üles sihikindlale võitlusele kliimamuutuste vastu.

Belgias on hukkunud vähemalt 20 inimest. Üleujutused on tabanud ka Hollandit, Luksemburgi ja Šveitsi.

Üleujutust võivad põhjustada mitmed asjaolud, kuid kliimamuutuste tõttu soojenev atmosfäär muudab ekstreemse vihmasaju tõenäolisemaks.

Belgia peaminister Alexander De Croo kuulutas 20. juuli rahvuslikuks leinapäevaks.

“Me ootame siiani viimaseid andmeid hukkunute kohta, kuid see võib olla kõige katastroofilisem üleujutus, mida siin riigis eales nähtud on,” sõnas De Croo.

Saksamaal viibiv BBC korrespondent kirjeldas, et võimud ei oska öelda, kui palju inimesi on veel kadunud. Piirkonnas on kehv mobiililevi, mis muudab suhtlemise pea võimatuks. Arvatakse, et hukkunute arv tõuseb veelgi.

Saksamaal voolava Ahri jõe ümbruses paistavad üleujutatud kodud, katkised sillad, segipööratud riismed matkaplatsidest ja haagissuvilate parkidest.

Ligi 15 000 politseinikku, sõdurit ja päästetöötajat on kaasatud otsimis- ja päästetöödesse.

Terved külad on hävitatud. Lääne-Saksamaal on kuni 1300 inimest veel kadunud.

Belgia linna Liège’i elanikele anti korraldus evakueerida neljapäeval. Kohalikud võimud teatasid, et need, kes ei jõudnud kodust lahkuda, peaksid majades viibima ülemistel korrustel. Meuse’i jõgi, mis linnast läbi voolab, paiskus üle kallaste mõnes piirkonnas, kuid stabiliseerus reede hommikul.

Readingi ülikooli hüdroloogia professor Hannah Cloke ütles, et ilmaennustajad hoiatasid olukorra eest juba nädala alguses, kuid neid ei võetud piisavalt tõsiselt ja nii ei olnud ettevalmistused piisavad.

Holland ei ole seni hukkunutest teatanud, kuid tuhandetel inimestel on tungivalt soovitatud kodudest kiiresti lahkuda.

Šveitsi pealinna Berni läbiv jõgi voolas üle kallaste. Luzerni järve vesi voolab linnatänavatele. Baseli elanikele on soovitatud Rhine’i jõest eemale hoida. Alpides on oht muda- ja kivilaviinide tekkeks.