Kohalik meedia teatas, et politsei kasutas ühe mehe kinnipidamiseks elektrišokirelva, aga muidu oli meeleavaldus üldiselt rahumeelne, vahendab BBC News.

Ausammaste kukutamine toimus eilsel Kanada päeval, millega märgitakse kolme Briti koloonia ühendamist Kanada dominiooniks 1867. aastal.

Endiste internaatkoolide juurest Kanada põliselanike laste haudade leidmine kutsus esile üleskutsed Kanada päeva tähistamist ära jätma.

19. ja 20. sajandil võeti perekondade juurest ära ja viidi vägisi internaatkoolidesse üle 150 000 põliselanike lapse. Eesmärk oli nende sundassimileerimine ühiskonda.

Paljud omavalitsused üle Kanada jätsid Kanada päeva tähistamise ära ning internaatkoolidega seotud tegelaste kujud on langenud vandalismi ohvriks või on eemaldatud.

Winnipegis tulid tuhanded inimesed tänavatele, et mälestada internaatkoolide ohvreid ja avaldada toetust põliselanike kogukondadele.

Grupp meeleavaldajaid marssis Manitoba parlamendi hoone juurde ja viha valati välja Suurbritannia kuningannade ausammaste vastu.

Aastatel 1837-1901 valitsenud kuninganna Victoria oli troonil, kui Kanada konföderatsioon loodi. Briti kroon sõlmis Kanada põliselanikega lepingud ja valitsus viis internaatkoolide poliitika ellu Victoria valitsemisajal.

Ise internaatkoolis käinud Belinda Vandenbroeck ütles Kanada ringhäälingule CBC, et ei tunne mingit kahetsust kuninganna ausamba mahavõtmise pärast.

„Ta (kuninganna toim) ei tähenda mulle midagi peale selle, et tema poliitika ja tema kolonialism on see, mis dikteerib meie õiguseid sellel praegusel minutil, kui me räägime,” ütles Vandenbroeck.