Eile päeval mõõdeti Moskvas maksimaalseks õhutemperatuuriks +34,7 kraadi. Sellega ületati 1917. aastast pärit rekordkuum 22. juuni, mil temperatuur küündis 31,9 soojakraadini.

Ka esmaspäeval purustati senine rekord, mis oli püsinud 1956. aastast, vahendab Reuters.

Vähemalt lähipäevil ei näita kuumus taandumismärke. Viimaste andmete järgi on täna Moskvas oodata kuni +36 ning neljapäeval kuni +37 kraadi sooja. Ligi 35-kraadine kuumus jätkub linnas veel vähemalt nädala lõpuni, kirjutas Interfax eile, soovitades moskvalastel keskpäeval toas püsida ning intensiivsest päikesekiirgusest hoiduda.

Venemaa keskkonnaagentuur Roshydrometi hinnangul on võimalik, et järgnevate päevade jooksul purustatakse linnas ka kõigi aegade rekord 2010. aasta juulikuust, mil kuumalaine ning tohutute tulekahjudega võitlevas Moskvas mõõdeti veidi rohkem kui +38 kraadi üle Celsiuse.

On täheldatud, et kuumalained on ka Venemaal muutumas globaalse soojenemise käigus järjest sagedasemateks ja intensiivsemateks. Viimastel aastatel on rekordite purunemine muutunud suisa tavapäraseks. Kõrged temperatuurid on eriliseks probleemiks Siberis, kus võideldakse igal suvel tohutute metsatulekahjudega.

Samuti kiirendab soojem kliima igikeltsa sulamist, mis praegu katab veel umbes ⅔ Venemaa territooriumist. Teadlased on hoiatanud, et igikeltsa sulamine võib muuhulgas tähendada ka paljude iidsete, kuid tänaseks haruldaseks muutunud viiruste naasmist, rääkimata ahelreaktsioonist, mille sulamine metaani kui süsihappegaasist 20 korda tugevama kasvuhoonegaasi eraldumise tõttu kliima edasises soojenemises kaasa toob.

Alles eelmise aasta jaanipäeva ajal mõõdeti Moskvast pea 5000 kilomeetri kaugusele jäävas Verhojanski linnas, mis on tavapäraselt üks külmematest kohtadest maailmas, Arktika ajaloo kõrgeim temperatuur, mis ulatus samuti +38 kraadini.