35 vabariiklast trotsis erakonna juhte ja endist presidenti Donald Trumpi ning ühines hääletamisel demokraatidega, mis andis tulemuseks 252 poolt- ja 175 vastuhäält komisjoni moodustamisele, vahendab BBC News.

Trump kutsus vabariiklasi komisjoni moodustamise vastu hääletama, nimetades seda demokraatide lõksuks.

Senati vabariiklaste juht Mitch McConnell nimetas eelnõu kallutatuks.

Kapitooliumi ründamise uurimisel võetaks eeskujuks 9/11 terrorirünnakute uurimiskomisjoni töö. Moodustataks kümneliikmeline komisjon, milles oleks võrdselt demokraate ja vabariiklasi ning mis annaks aasta lõpuks soovitusi, kuidas Kapitooliumi ründamise kordumist ära hoida.

Trumpi toetajad jooksid kongressihoonele tormi 6. jaanuaril, püüdes takistada president Joe Bideni valimisvõidu kinnitamist.

Eilset hääletust nähti vabariiklaste lojaalsushääletusena Trumpile.

Vabariiklane John Katko, kes eelnõu üle demokraatidega läbirääkimisi pidas, ütles, et asi on faktides, mitte parteipoliitikas. Esindajatekoja sisejulgeolekukomitee kõrgeim vabariiklane Katko teatas, et Ameerika rahvas ja Kapitooliumi politsei väärivad vastuseid ja tegutsemist nii kiiresti kui võimalik, et tagada, et midagi sellist enam kunagi ei juhtuks.

Vandenõuteoreetikust Trumpi tulihingeline toetaja Marjorie Taylor Greene ütles aga, et komisjon on demokraatide riugas Trumpi toetajate mustamiseks.

Senatis on eelnõu väljavaated aga sünged, sest reeglid näevad ette, et demokraadid vajavad selle heakskiitmiseks kümne vabariiklase toetust.

Senati vabariiklaste asejuht John Thune ütles, et muretseb, et juurdlus muudetaks 2022. aasta valimistsükli ajal poliitiliseks relvaks.