Esialgsete tulemuste järgi juhtis IA 36,6 protsendiga sotsiaaldemokraatliku Siumuti ees, mis on Taanile kuuluva Gröönimaa poliitikas domineerinud alates sellest, kui Gröönimaa 1979. aastal autonoomia sai, vahendab AFP.

Varem opositsioonis olnud IA peaks 31-kohalises parlamendis Inatsisartutis saama 12 kohta. Seni oli neil kaheksa kohta.

Kõige tõenäolisem on, et IA ühendab koalitsiooni moodustamiseks jõud väiksemate erakondadega.

Seni võimul olnud Siumuti nõrgestasid osalt sisevõitlused. Erakond kogus siiski 29,4% häältest, mida on kaks protsendipunkti rohkem kui 2018. aastal.

Eraldusjoon kahe erakonna vahel oli küsimus, kas anda luba vastuolulisele hiiglaslikule haruldaste muldmetallide ja uraani kaevandamise projektile.

Gröönimaa lõunaosas asuvat Kuannersuiti maardlat peetakse üheks maailma rikkalikumaks uraani ja haruldaste muldmetallide leiukohaks. Viimaste hulka kuuluvat 17 metalli kasutatakse elektroonikakomponentide valmistamiseks erinevates toodetes alates nutitelefonidest ja elektriautodest kuni relvadeni.

IA on uraani kaevandamise moratooriumi poolt, mis tähendaks sisuliselt kaevandusprojekti peatamist.

Erimeelsused Kuannersuiti üle kutsusidki ennetähtaegsed valimised esile, kui üks väiksem erakond Siumuti koalitsioonist lahkus.

Oponentide sõnul on Hiina omanduses oleva Austraalia grupi Greenland Minerals projekti juures liiga palju keskkonnaohte, sealhulgas radioaktiivsed jäätmed.

IA 34-aastane juht Mute Egede ütles kohalikule ringhäälingule KNR, et alustab viivitamatult konsultatsioone erinevate koostöövormide üle koalitsiooni moodustamiseks.