Jõhkrad tapmised leidsid aset armee jaoks olulisel relvajõudude pühal. Hunta hoiatas juba reedel, et kui inimesed asuvad laupäeval taas protestima, lastakse neile "kuul selga või kuklasse", märgib The New York Times.

Aktivistid ei lasknud end sellest aga hirmutada ja olid laupäeval taas tänavatel platsis. Õige pea seisid nad silmitsi julgeolekujõududega, mis vallandasid rahva vastu veriseima vägivalla alates sõjaväelisest riigipöördest veebruari algul.

Hukkunute seas oli hulgaliselt juhuslikke möödakäijaid, kes ei võtnud protestidest osa, sh vähemalt kolm alaealist - 5-aastane poiss, 13-aastane poiss ja 14-aastane tüdruk. Veel mitu last said vigastada.

ÜRO nimetas vägivalda laupäeval šokeerivaks. “Meile on laekunud andmed hulgast tapetutest, sh lastest, sadadest vigastatutest ja massilistest vahistamistest,” teatas ÜRO inimõigusvoliniku büroo. “See vägivald suurendab riigipöörde ebaseaduslikkust ja selle juhtide süüd.”

Viimastel kuudel on protestimeeleavaldustest osa võtnud sajad tuhanded inimesed, kes nõuavad valitud liidrite, sealhulgas Aung San Suu Kyi vangistusest vabastamist ja demokraatia taastamist Myanmaris. Vastuhakulaines on elu jätnud üle 300 inimese, veel tuhanded on vangistatud.

"Täna on häbiväärne päev relvajõudude jaoks," ütles kukutatud valitsuse esindaja Salai Maung Taing San. Tapmised pälvisid ka ülemaailmse hukkamõistu, sh USA, Suurbritannia ja Euroopa Liidu poolt.

Valitsuse kukutamist juhtinud kindral Min Aung Hlaing ütles laupäeval pealinnas Naypyidawis toimunud sõjaväeparaadil, et armee on otsustanud "kaitsta inimesi igasuguste ohtude eest".

Ta lubas sillutada teed demokraatiale, hoolimata sellest, et keeldub tunnistamast 8. novembri valimiste tulemusi ja on arreteerinud mitmed sel päeval parlamenti valitud inimesed. Hunta juht kordas ka lubadust korraldada uued valimised, ent ei käinud välja mingit ajakava.

Tapmised toimusid päev pärast seda, kui sõjaväe kontrollitav televisioon ähvardas mahalaskmisega inimesi, kes on hunta valitsemise vastu. Myanmaris tegutseva poliitvangide abistamise liidu andmetel on umbes veerand tapetutest hukkunud püssilasust pähe.

Üks laupäeval tapetu, 14-aastane Ma Pan Ei Phyu oli kodus, kui julgeolekujõud naabruskonnas juhuslike inimeste pihta tule avasid, ütles tema isa U Min Min Tun. Viimase sõnul ei kuulnud nad laske ega märganud tüdruku surma enne, kui ta elutu keha põrandale kukkus.

Veel üks ohver, 13-aastane Maung Wai Yan Tun mängis politseinike ja sõdurite saabudes õues. Hirmunult jooksis ta minema, ent lasti maha, ütles poisi ema. Ohvri lähedased püüdsid poisi surnukeha kätte saada, kuid nähes, et see on julgeolekujõudude poolt ümbritsetud, ei julgenud nad läheneda.

Ajaloolane Thant Myint-U märkis sündmusi kommenteerides, et "isegi pärast nädalatepikkust hirmuäratavat vägivalda oli laupäevane tsiviilisikute tapmine šokeeriv nii olemuselt kui ka ulatuselt ning väärib kogu maailma ühist tähelepanu ja abi".