Alates kolmapäevast võib temperatuur paljudes piirkondades tõusta üle 40 pügala, teatas kohalik meteoroloogiateenistus (BOM), hoiatades, et mõnedes paikades võib kuuma tulla ka kuni poolsada kraadi, mis võiks juba ohustada üleüldist kuumarekordit, vahendab uudistekanal Sky.

Tänane kuumarekord (50,7 kraadi) mõõdeti 1960. aastal Lõuna-Austraalia Oodnadatta linna lähedal.

Queenslandi ja Lääne-Austraalia piirkondi hoiatati laupäeval erakordselt suure tuleohu eest, sest seal püsib temperatuur äärmuslikult kõrge terve käimasoleva nädalavahetuse, ulatudes 41 kraadini.

Järgmisel nädalal mingit leevendust oodata aga ei maksa ja kuumalaine hakkab mõjutama ka suurt osa Lõuna-Austraaliast, kus Adelaide'i linn peaks teisipäeval ja kolmapäeval nägema 40-kraadist, neljapäeval 41-kraadist ja reedel 42-kraadist leitsakut.

Victoria osariigis Melbourne'is tõuseb temperatuur reedel 41 kraadini. Ulatuslik kuumalaine mõjutab tõenäoliselt ka Uus-Lõuna-Walesi ja Põhjaterritooriumi lõunaosa.

"Järgmisel nädalal on oodata oodata uskumatult sooje ilmaolusid, mis võivad järgmise seitsme päeva jooksul olla rekordilised paljudes Austraalia lõunapiirkondades," ütles BOMi meteoroloog Diana Eadie. "Välistada ei saa ka seda, et suudame purustada meie kõigi aegade kõrgeima temperatuuri."

Ta lisas, et järgmisel nädalal ähvardab murduda ka kõrgeima keskmise temperatuuri rekord, mis saadakse kõikide ühel päeval registreeritud temperatuuride kokkuliitmisel. Alates 2013. aasta 7. jaanuarist on selleks 40,3 pügalat.