„Kohtueelsel uurimisel kogutud tõendid kuuluvad esitamisele kohtus. See on üks kriminaalmenetluse aluspõhimõtteid, mille eesmärk on aus ja õiglane kohtupidamine. Kuigi kahtlustatavat või süüdistatavat materjalide avalikustamise eest trahvida ei saa, ei pea prokuratuur sellist käitumist õigeks,“ kirjutas Evestus Delfile.

Eeluurimisel kogutud materjalid edastati riigiprokuröri sõnul kaitsjatele kaitseõiguse teostamiseks – tõenditega tutvumiseks, nende tutvustamiseks kaitsealustele ja taotluste esitamiseks.

„Loetud nädalad tagasi palus Savisaare kaitsja prokuratuurilt materjalidega tutvumiseks lisaaega, põhjendades seda kriminaalasja keerukuse ja suure mahuga. Prokuratuur tuli kaitsjatele vastu ning tegi seda usus, et lisaaega kasutatakse eesmärgipäraselt,“ tunnistas Evestus.

„Antud juhul saab üksnes kohus lahendada inimese süü küsimust, kaaludes kõiki kogutud tõendeid. Lahingute pidamist leheveergudel, kasutades selleks valikulist materjali toimiku vahelt, ei pea prokuratuur õigeks ega õigussüsteemi austavaks. Andsid ju ka tunnistajad ütlusi teadmises, et neid kasutatakse õiguse mõistmisel, mitte avaliku arvamuse kujundamisel kohtupidamise eel,“ jätkas riigiprokurör oma kirjas.

„Edgar Savisaare on linnapea ametikohalt kõrvaldanud kohus ning tal on võimalik taotleda, et kohus kontrolliks selle meetme jätkuvat põhjendatust. Prokuratuur peab kõrvaldamist endiselt vajalikuks, muuhulgas on oluline silmas pidada, et tunnistajate ütlused, kui isikulised tõendid, tekivad alles kohtusaalis ülekuulamiste järel. Eeluurimisel antud ütlused avalikustatakse kohtusaalis üldjuhul ainult siis, kui on vaja kontrollida tunnistaja usaldusväärsust.“

Kesknädal avaldas täna loo pealkirjaga "Edgar Savisaar: Kuidas meile on üheksa kuud räigelt valetatud," kus avalikustatakse korruptsioonijuhtumis kaitsepolitseile antud tunnistused.

Loos rõhutab Savisaar, et tunnistajate poolt antud ütlused ei anna mingit põhjust tema ametist kõrvaldamiseks ning tal ei ole seega põhjust ka mitte kellegi mõjutamiseks. Samuti süüdistab ta prokuratuuri ja kaitsepolitseid selles, et teda hoitakse sihilikult linnapeakohustuste täitmisest eemale.