Umbes 30 kilomeetri kaugusel Wacost asuvas Westi linnakeses toimunud plahvatus raputas maapinda väikese maavärina tugevusega ja seda oli kuulda kümnete kilomeetrite kaugusele, teatab Associated Press.

„Vigastatud inimesi tuuakse endiselt välja ja inimesi evakueeritakse nende kodudest,“ ütles Waco politseiseersant William Patrick Swanton neljapäeva varahommikul kohaliku aja järgi. „Praegusel hetkel ei tea me, kui palju on hukkunuid. Ma arvan, et hukkunute arv suureneb hommiku poole.“

Swantoni sõnul usuvad võimud, et plahvatuses hukkus 5-15 inimest, kuid ta rõhutas, et see on varajane hinnang, sest otsingu- ja päästeoperatsioonid on alles käimas. Miski ei viita sellele, et plahvatus oleks olnud midagi muud kui tööstusõnnetus.

Tõenäoliselt hukkunute hulgas on grupp vabatahtlikke tuletõrjujaid ja üks õiguskaitseorganite esindaja, kes reageerisid tulekahjuteatele West Fertilizer Co väetisetehases umbes tund enne plahvatust. Neljapäeva varahommikuks kohaliku aja järgi polnud neid veel leitud.

Veidi enne kella 20 kolmapäeva õhtul kohaliku aja järgi kärgatanud plahvatus tegi maatasa neli kvartalit tehase ümber. Mõned pealtnägijad võrdlesid vaatepilti 1995. aasta Oklahoma City pommiplahvatusega ning võimude teatel tootiski tehas sarnaseid aineid, mida kasutati sealse pommi valmistamiseks.

Kuigi võimude teatel kulub veel mõnda aega, enne kui saadakse teada, kui palju inimesi elu kaotas, hinnati vigastatute arvu öösel enam kui 160-le.

Linna vabatahtlikud tuletõrjujad reageerisid kõnele tehasest kell 19.29, teatas Swanton. Tehases ladustatud kemikaalide tõttu mõistsid nad kohe olukorra tõsidust.

Linnapea Tommy Muska oli nende tuletõrjujate hulgas ning tegeles parajasti tehase ümbruse evakueerimisega, kui 20 minutit hiljem toimus plahvatus. Muska sõnul rebis see tal peast kiivri ning lähedalasuval majal lendasid eest uksed ja aknad.

Kõige suurem tulekahju oli kontrolli all kella 23-ks kohaliku aja järgi, kuid inimestel soovitati jääda siseruumidesse, sest oli uute plahvatuste või ammoniaagilekke oht.

Kahjustada sai 50-75 hoonet ja 50 korteriga elumaja muutus „skeletiks“. Samuti said kahjustada koolimaja ja hooldekodu, kust evakueeriti 133 patsienti, osa neist ratastoolides.

Texase kuberner Rick Perry teatas, et saatis Westi appi mitme agentuuri töötajaid.

USA keemiaohutuse komisjon teatas, et saadab Westi suurearvulise uurimismeeskonna. Õnnetuspaigale kiirustavad ka Ameerika Punase Risti meeskonnad kogu Texasest, kes üritavad korraldada peavarjuta jäänud inimestele ajutisi eluasemeid.

Swantoni sõnul ei ole tal täpseid andmeid selle kohta, kui palju inimesi tehases töötas.

Texase keskkonnakvaliteedi komisjon teatas 2006. aastal, et tehas ei kvalifitseeru tegevusloa saamiseks. Agentuur sai sama aasta juunis kaebuse tugeva ammoniaagihaisu kohta tehase ümbruses.