EKRE proovis sel nädalal kasutada juba tuttavaks saanud riigikogu töö takistamise võtet, et pidurdada valimisseaduse muutmist. Esiteks tegi EKRE üle 250 muudatusettepaneku. Põhiseaduskomisjonis otsustati, et osa neist saab siduda kimpu ja nii jäi alles 96 muudatusettepanekut.

Järgmiseks lootis EKRE, et enne iga muudatusettepanekut saavad nad võtta seaduses ette nähtud 10minutilise pausi. Nii toimides kulunuks riigikogulaste enda hinnangul seaduse menetlemiseks enam kui 19 tundi, mis tähendanuks ka ööistungit. Riigikogu juhatusel oli aga teine plaan.

Kannustatuna hiljutisest riigikohtu otsusest, et teatud juhtudel (kui parlamendi töö on halvatud) ei pea tõesti töö takistamise eesmärgil tehtud obstruktsiooni taluma, otsustaski Riigikogu juhatus (milles ülekaal koalitsioonierakondadel), et kasutab jõudu: vahepauside võtmine seadusemenetluse käigus keelati.

„Ööistungitest saan hakata ilmselt rääkima lastelastele toredaid lugusid: oli kunagi üks selline aeg, kui riigikogus tehti sellist asja. Näitan neile pilte, kuidas öösel tukutakse laudade taga. Ma ei usu, et me seda enam näha saame,“ hindab Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant. Nüüd on seis, et koalitsioon saab ära võtta vaheaegade võtmise, piirata arupärimiste esitamist jm, mida opositsioon seni istungite venitamiseks ja tähelepanu tõmbamiseks koomale tõmmata.

„Ei ole jäänud peaaegu midagi, mida opositsioon kasutada saaks,“ nendib Jaagant, „ühe opositsioonipoliitiku nukrameelne, iroonilises toonis nending mulle oli: meeleavaldusi saab ju ikka teha.“

Jaagant viitab, et vaheaegade võtmine enne hääletust on kirjas parlamendi tööd raamivas seaduses. Nüüd paistab, justkui ei peaks mõnel juhul seadust täitma. „Mis mõte sellel seadusepunktil enam on?“ küsib ta.

Hindrek Riikoja meenutab, et obstruktsiooni ohjamiseks kasutatud muudatusettepanekute kimpu sidumise kombe tõi parlamenti EKRE ise. „Väga valusad vitsad on EKRE sellega omale saanud ja viriseda ei ole kellelegi,“ nendib ta. EKRE nimelt heitis ka põhiseaduskomisjonile ette, et osa nende muudatusettepanekutest kimpu seoti.

Riikoja on kindel, et taolisest jõulisest obstruktsiooni takistamisest saab mudel ja nii hakatakse edaspidigi käituma. „See on kurb, me viime Eesti nii demokraatlikust riigikorraldusest kaugemale.“

Päevakorras oli veel

  • Kauaks Tallinna uut võimuliitu jätkub?

  • Madis Kallas tahab koju; Piret Hartmanile kukub sülle üle mõistuse suur tükk tööd

  • Repsi tõetund läheneb

  • Prokuratuuri teenistuslik järelevalve lõppes eikuskil

  • Mida kohus Ekspressi veel kirjutamata loo kohta otsustas

  • Greete eluloterii kiirversioon


Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!