Liiduprokuratuuri teatel vahistasid liidukriminaalameti töötajad Bayreuthis Saksamaa ja Venemaa kodanikud Dieter S.-i ja Alexander J.-i. Nende elu- ja töökohad otsiti läbi, vahendab Die Welt.

Mõlemaid kahtlustatakse töötamises välisriigi salateenistuse heaks, kusjuures juhtumit nimetatakse eriti raskeks. Dieter S.-i süüdistatakse sellele lisaks plahvatuste ja süütamiste ettevalmistamises, sabotaaži eesmärgil agendina tegutsemises ja sõjaliste objektide julgeolekut ohustavas pildistamises, välisriigi terroristliku ühenduse liige olemises ning riiklikult ohtliku raske vägivallateo ettevalmistamises.

Veel on tugev kahtlus, et Dieter S. tegutses 2014. aasta detsembrist kuni 2016. aasta detsembrini Ida-Ukrainas relvarühmituse „Donetski rahvavabariik“ võitlejana.

Üks objekt, mis vahistatutele huvi pakkus, oli teadete kohaselt USA armee objekt Baieri liidumaal Grafenwöhris. USA õpetab seal muu hulgas välja Ukraina sõdureid näiteks kasutama tanke Abrams.

Saksamaa liidupeaprokuröri sõnul oli Dieter S. kontaktis Vene salateenistusega seotud isikuga. Süüdistatav arutas selle isikuga alates 2023. aasta oktoobrist võimalikke sabotaažiakte Saksamaa Liitvabariigis. See tegevus pidi õõnestama Saksamaa sõjalist toetust Ukrainale. Süüdistatav väljendas oma vestluskaaslasele valmisolekut panna toime plahvatusi ja süütamisi eeskätt sõjalise infrastruktuuri ja tööstusobjektide vastu Saksamaal.

Selleks valmistudes kogus Dieter S. informatsiooni potentsiaalsete rünnakuobjektide kohta, sealhulgas USA sõjaliste objektide kohta. Alexander J. aitas teda vähemalt 2024. aasta märtsist. Mõningaid objekte uuris Dieter S. kohapeal, tehes fotosid ja videoid. Informatsiooni andis ta edasi isikule, kellega ta suhtles.