Scholz ütles eile pärast kohtumist Xiga Pekingis, et Hiina sõnal on Venemaal kaalu, vahendab AFP.

„Seetõttu palusin ma president Xil mõjutada Venemaad nii, et Putin teeks lõpuks lõpu oma mõttetule kampaaniale, tõmbaks oma väed välja ja lõpetaks selle kohutava sõja,“ teatas Scholz X-is.

Scholzi sõnul nõustus Xi toetama rahukonverentsi Šveitsis, mis peaks toimuma juunis Venemaa osaluseta.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kommenteeris X-is, et Hiina võiks aidata saavutada õiglast rahu tema riigi jaoks, mängides rahvusvahelisel konverentsil aktiivset rolli.

Samas ütles Xi, et jõupingutusi rahumeelse lahenduse suunas peavad tunnustama mõlemad pooled ja võrdselt peavad osalema kõik osapooled.

Venemaa on nimetanud igasuguseid konverentse ilma tema osaluseta mõttetuteks.

Hiina nimetab ennast Ukraina konfliktis neutraalseks osapooleks, aga teda on kritiseeritud Moskva agressiooni hukka mõistmata jätmise eest.

Venemaa ja Hiina on viimastel aastatel tihendanud majanduskoostööd ja diplomaatilisi kontakte ning nende strateegiline partnerlus on pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse ainult tugevnenud.

Hiina kesktelevisioon CCTV teatas, et Xi esitas neli põhimõtet, et hoida ära Ukraina kriisi kontrolli alt väljumine ja taastada rahu.

Riigid peavad keskenduma rahu ja stabiilsuse säilitamisele ja hoiduma omakasu taotlemisest, teatas Xi. Samuti peavad nad olukorda rahustama, mitte õli tulle valama, võttes samas eesmärgiks negatiivse mõju vähendamise maailma majandusele.

Need neli põhimõtet olid kirjas juba eelmisel aastal Pekingis avaldatud dokumendis, mis lääneriikide sõnul võimaldaks Venemaal suure osa Ukrainas hõivatud territooriumist endale jätta.

Jaga
Kommentaarid