See, et Poola on Ukrainale mõeldud Lääne sõjaliste tarnete keskus, on riigist nende sõnul teinud Vene spioonide peamise sihtmärgi, kirjutab Reuters. Poola süüdistab Moskvat ja tema liitlast Valgevenet katsetes riiki destabiliseerida.

„Dokumenteeritud on tegevused, mille eesmärk on korraldada venemeelsete algatusi ja meediakampaaniaid ELi riikides,“ seisis ABW avalduses, lisaks mainiti veebilehte voice-of-europe.eu, mis väidetavalt avaldas venemeelset materjali.

Teisipäeval toimusid läbiotsimised Varssavis ja Tychys Lääne-Poolas, täpsemaid üksikasju ei avaldatud.

Luurevõrgustiku eesmärk oli viia täide Kremli välispoliitika eesmärke, sealhulgas Poola rahvusvahelise positsiooni nõrgendamine ja Ukraina ning EL-i institutsioonide diskrediteerimine.

Haaranguid on läbi viidud mitmete teiste Euroopa riikide partneritega, eelkõige Tšehhi partneritega.

Hollandi peaminister Mark Rutte nimetas neljapäeval teateid venemeelsete katsete kohta mõjutada ELi poliitikuid murettekitavaks ja ütles, et Holland „teeb, mis on vajalik“.

„See näitab, kui suur on välise mõjutustegevuse oht,“ ütles Rutte Haagis ajakirjanikele. „See on oht meie demokraatiale, meie vabadele valimistele, meie sõnavabadusele, kõigele.“

Tšehhi meediakajastustes nimetati üks venemeelsete avaldustega tuntud Hollandi parlamendiliige.

Kolmapäeval karistas Tšehhi valitsus kahte inimest, sealhulgas venemeelset Ukraina poliitikut Viktor Medvedtšukit ja uudiste veebilehte voiceofeurope.com, selle eest, et tema sõnul juhtisid nad Euroopas venemeelset mõjuoperatsiooni.

Jaga
Kommentaarid