Aastakümneid libauudistega Eesti uudistetarbijaid rõõmustanud Debelaki sõnul tasub igaühel mõelda ja teadvustada, et maailmas juhtub kogu aeg tegelikult head palju rohkem kui halba - miljardid inimesed teevad iga päev palju head, aga sõelale jääb rohkem negatiivset, mille järgi me maailma üle otsustame. „Nali ja positiivne suhtumine on inimese kõige suurem relv. Olen 30 aastat teinud libauudiseid just selleks, et enda vaimset tervist kenasti paigas hoida.”

“Vana tõde on, et kui me asju, mis meile ei meeldi, muuta ei saa, siis saame muuta suhtumist nendesse asjadesse. Mõtelgem mõtteid, mis on edasiviivad ja endale nalja tegevad ning igapäevast rõõmu pakkuvad,” soovitab ta. „Inimeste kannatuste üle muidugi meil ei ole mõtet ja ilus naerda. Aga kõikide ülejäänud asjade üle siin maailmas me peame naerma ja kergemalt neid asju võtma.“

Märka head: positiivsuse treenimine aitab tugevdada vaimset tervist

Peaasi.ee kutsub täna, 28. märtsil märkama teadlikult enda ümber positiivsust – teistes inimestes, ilmas, uudistes, sotsiaalmeedias, valitsuses, ebameeldivates ülesannetes ning mujal, kus mõte esimese hooga negatiivse poole liigub. Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa sõnul on oluline teadlikult treenida oma aju märkama positiivset, seda eriti stressirohketel aegadel.

“Meie aju märkab ja registreerib kõike negatiivset meie ümber automaatselt, kuid positiivse märkamist peame vahel treenima. Võtame ühe päeva, kus ei pea võitlema negatiivse vastu, vaid turgutame ja kasvatame seda, mis on juba hästi, seda mis meie ellu rõõmu juurde toob,” rääkis Oidermaa.

Peaasi soovitus: leia tänasest vähemalt kolm head asja

Leia head emotsioonid sotsiaalmeediast | Jaga oma elust, meediast, teiste postitustest kolme asja, mis tekitavad selliseid emotsioone nagu: heameel, hea tuju, tänutunne, rõõm, õnn, optimism, lootus, aukartus, austus, imetlus, soojus, tähelepanelikkus, huvi. Kui märkad mõnd postitust, mis on ärritav, hirmutav või nõme, proovi leida sellest midagi humoorikat või positiivset selle autori, iseenda või maailmaasjade juures. Kui pead seda sobilikuks, siis jaga seda ka teistega.

Leia head uudised meediast | Leia täna kolm uudist, mis tekitasid sinus hea emotsiooni. Näiteks: inspiratsioon, härdus, rõõm, põnevus, turvatunne, uudishimu, imestus, vaimustus, lootus, poolehoid, kergendustunne, kokkukuuluvustunne või mis lihtsalt tegid tuju heaks. Jaga neid uudiseid ka teistega ning kirjuta juurde, millist tunnet see tekitas ja miks see Sinu meelest ka teistele rõõmu võiks pakkuda.

Leia head asjad ja inimesed igapäevaelust | Kirjuta välja kolm asja, mis sinu elus või lähikonnas on praeguse seisuga hästi. Jaga neid asju lähedastega. Tunnusta kedagi, kelle tegusid võiksid muidu iseenesest mõistetavaks pidada. Võid kasutada sõnu, mida jagati hea sõna päeval – „sa oled imeline”, „sa tegid hästi”, „suurepärane töö”, „olen sinu üle uhke”. Välja toodud enim levinud ütlemine tunnustamiseks ja tänamiseks on „aitäh, et oled olemas“. Vähem levinud ilusad ütlemised olid veel: sa oled piisav, sinusarnaseid inimesi võiks rohkem olla, on tunda, et panustad kogu südamest!

Märka, kui kipud olema enda või teiste vastu karm ja ole hoopis lahke.

Positiivsuse treenimise päev on osa vaimse tervise vitamiinikuurist, mille fookuses on sel aastal töörõõmu, koolirõõmu ja elurõõmu esile toomine igapäeva toimetuste saginast. 

Viis vaimse tervise vitamiini on uni ja puhkamine, tasakaalustatud toitumine, meeldivate emotsioonide kogemine, liikumine ja head suhted. 

Vitamiinikuuri jooksul saab täita testi, et välja selgitada, missugust vaimse tervise vitamiini kõige enam vaja on. Vaimse tervise vitamiinide testi saab teha Peaasi.ee kodulehel.

Peaasi.ee algatatud vaimse tervise vitamiinikuur toimub viiendat korda ja seda rahastab Tervisekassa.