Mustas nimekirjas on välja toodud umbes 50 ettevõtet, kes tegutsevad Venemaal ja aitavad kaudselt kaasa sõjale Ukrainas. Reutersi teatel ei kaota Ukraina ainult nimekirja vaid ka sellega seotud veebilehe, mis annab üksikasjalikku teavet lääne sanktsioonide all olevate isikute, ettevõtete ja Venemaa relvaosade päritolu kohta.

Mõned ettevõtted muutsid pärast nimekirja sattumist oma ärisuhteid Venemaaga, kuid enamik väljendas hoopis nördimust ja mõnel korral kasutati ka poliitilist survet, et neid mustast nimekirjast maha võetaks.

Kriitikute sõnul oli nime- ja häbikampaania jultunud ja subjektiivne, toetajate sõnul paljastas see tööstuse Moskvale truuks jäämist.

Nimekirja lagunemiseni viinud kõnelustega kursis olnud inimesed ütlesid, et riigid vihastusid, kui nende ettevõtted sattusid nimekirja ja selle tagajärjel avaldasid nad ühiselt Ukrainale survet.

„See on Hiina, aga mitte ainult Hiina,“ ütles üks allikas Reutersile, kes osutas ka Prantsusmaa survele.

Peking nõudis veebruaris, et Kiiev eemaldaks nimekirjast 14 Hiina ettevõtet, et „kõrvaldada negatiivsed mõjud“. Kiiev on öelnud, et loodab, et Hiina esindaja osaleks lähikuudel toimuval rahutippkohtumisel.

Teine allikas ütles, et Kiievile avaldasid nimekirja suhtes survet Austria, Hiina, Prantsusmaa ja Ungari.

Kolmanda allika sõnul oldi pettunud, et Kiiev oli nimekirjas välja toonud Ukrainat toetavate riikide ettevõtteid.

Jaga
Kommentaarid