Komisjoni president Ursula von der Leyen sai ELi liidritelt meetmele heakskiidu neljapäevasel Euroopa Ülemkogu tippkohtumisel.

„Teeme ettepaneku kehtestada Venemaa impordile tariifid, et maandada kasvavat riski meie turgudele ja meie põllumeestele,“ ütles von der Leyen.

Ta ütles, et meetmed takistaks Venemaa teraviljal ELi turgu destabiliseerida, takistaks Venemaal kasutada Euroopa Liitu eksporditud kaupade tulu ja tagaks, et Venemaa varastatud Ukraina teravili ei satuks ELi turule.

Von der Leyen ei andnud kavandatavate tariifide väärtuse kohta üksikasju. Liidu ametnikud kinnitasid, et tariifid ei mõjuta kaubavahetust kolmandate riikidega ja teravilja transport läbi ELi jätkub takistusteta.

EL importis Venemaalt teravilja, õliseemneid ja nendest saadud tooteid, sealhulgas nisu, maisi ja päevalillejahu 2023. aastal 4,2 miljonit tonni, väärtusega 1,3 miljardit eurot. See on ELi turust umbes 1%.

Tänu soojadele ilmadele on Venemaa viimase kahe aasta jooksul kasvatanud enneolematult palju nisu ja müünud seda odavalt. Teravilja hind on seetõttu langenud sõjaeelsele tasemele.

EL impordib Venemaa teravilja oluliselt vähem kui Ukraina oma, kuid on mitu riiki, kes kasutavad odavat Venemaa toodangut, sealhulgas Hispaania, Itaalia ja Prantsusmaa.