Teisipäevaõhtuses intervjuus Briti telekanalile GB News kinnitas Trump oma pühendumust NATO-le, kuid hoiatas, et Euroopa riigid ei „kasutaks ära“ USA toetust, vahendab Politico.

Tema kommentaarid võivad rahustada lääneriikide juhtide närve, kuna varasemalt on Trump ähvardanud, et USA lahkub NATO-st, kui ta võidab teise ametiaja presidendina.

Trump on olnud allianssi suhtes kriitiline juba aastaid, kuid liitlaste hirmud suurenesid, kui endine president ütles, et ta „julgustaks“ Venemaad „tegema, mida kuradit nad tahavad“ NATO riikidega, kes ei täida oma rahalisi kohustusi alliansis.

Nüüdseks on Trump oma retoorikat veidi pehmendanud, kuid jäi endiselt seisukohale, et Euroopa peab tasuma „oma õiglase osa“ kaitsekuludest.

Trumpilt küsiti, kas tema eesistujariigid tulevad rünnaku all olevatele NATO riikidele appi.

Ta vastas: „Jah. Kuid teate, USA peaks maksma oma õiglase osa, mitte kõigi teiste õiglase osa.“

„Nii et kui nad hakkavad ausalt mängima, on Ameerika seal?“ küsiti endiselt presidendilt.

„Jah. 100 protsenti,“ ütles Trump.

NATO andmete kohaselt kulutab praegu umbes kaks kolmandikku 32-st liikmesriigist kaitsele 2% SKT-st, mis on liikmete kokkulepitud sihiks.

Euroopas on kasvanud mure USA usaldusväärsuse pärast seoses Euroopa julgeoleku tagamisega. Seda on süvendanud Trumpi pürgimine teisele ametiajale ja Washingtoni jätkuv paigalseis Ukraina sõjalise abi rahastamise küsimuses.

Oma ametiajal ähvardas Trump korduvalt, et USA lahkub allianssist, kuid ei täitnud seda.