Haloneni mälestusi sisaldab Meri Valkama värske raamat „Perinnönjako“ („Pärandi jagamine“), vahendab Iltalehti.

Nimelt rääkis aastatel 2007-2011 Soome kaitseminister olnud Häkämies USA-s peetud kõnes Soome suurimatest geopoliitilistest ohtudest, mis olid tema sõnul Venemaa, Venemaa ja Venemaa.

„Mõtlesin siis, et kas tõesti peab käima seal kummardamas. See oli just nimelt kummardamine. Et aidake meid, me vaesekesed oleme siin Venemaa kõrval. Minu arvates ei olnud me mingid baltlased, kes peavad kogu aeg abi kerjama. Et küll me tuleme iseseisvalt toime,“ ütleb Halonen.

Tõsi küll, ta lisab kohe: „Selline olukord oli siis, aga nüüd on see muidugi teistsugune.“

Halonen ei olnud rahul, et nii Häkämies kui ka tollane roheliste esindaja Eduskuntas ja praegune Euroopa Parlamendi liige Heidi Hautala rõhutasid kogu aeg Venemaa ohtu.

See oli Haloneni arvates mingi baltlaste või idaeurooplaste asi, mida ta ei pidanud heaks.

Halonen viitab näiteks Hautala kõnele Eduskunta sajanda aastapäeva tähistamisel 2006. aastal, milles ta võrdles Venemaa olukorda tsaarivõimuga.

Hautala sõnu pani pahaks ka tollane Eduskunta esimees Paavo Lipponen, kes oli teatavasti hiljem Nord Streami palgal.

„No mina pidasin seda... võib-olla mitte maitsetuks, aga sinnapoole. Ma ei usu, et Lipponen kritiseeris niivõrd seda, kas Venemaad võib kritiseerida, vaid seda, et seda tehti meie saja aasta peol. Kuidas on Venemaa seotud meie saja aasta peoga,“ ütleb Halonen.

Haloneni arvates kuulub Soome vaimselt Põhjamaade, mitte Balti riikide hulka ja seetõttu häiris teda Venemaaga seotud ohu rõhutamine, mida Eesti, Läti ja Leedu ohtralt tegid.