Chega esindus 230-liikmelises parlamendis aga enam kui neljakordistus vähemalt 48-ni. Nii oleks AD-l koos Chegaga enamus, vahendab Reuters.

See tulemus rõhutab paremäärmuslaste võidukäiku kogu Euroopas. Portugali, mis vabanes fašistlikust diktatuurist alles 50 aastat tagasi, peeti pikka aega parempopulismi tõusu suhtes immuunseks.

Montenegro peamine rivaal Pedro Nuno Santos tunnistas oma alates 2015. aastast võimul olnud Sotsialistliku Partei (PS) kaotust. Siiski jäi PS napilt teiseks. AD platvormi, mis hõlmab maksukärpeid, keeldub Santos toetamast.

President Marcelo Rebelo da Sousa ei ole veel ametlikult valitsuse moodustamist Montenegrole ülesandeks teinud.

Korrates oma valimislubadust, et ei hakka toetuma valitsemisel parempopulistide toetusele, väljendas Montenegro lootust, et PS ja Chega „ei moodusta negatiivset allianssi, et hoida ära valitsust, mida portugallased soovisid“.

AD ja nende liitlased Madeira saartel said kokku 79 kohta PS-i 77 vastu.

Chega lubas teha lõpu korruptsioonile ja väljendas vastuseisu „liigsele sisserändele“. Selle juht André Ventura ütles, et valimised näitasid selgelt, et portugallased tahavad AD ja Chega valitsust. Varem on Ventura öelnud, et Montenegro vastutab poliitilise ebastabiilsuse eest, kui keeldub koostööd tegemast.