FSB teatas, et 1974. aastal sündinud Valgevene kodanik, kelle nime ei avaldatud, kuulus Ukrainas sõdivasse Valgevene vabatahtlike Kastus Kalinovski polku ja oli rahvusvaheliselt tagaotsitav, vahendas Interfax.

FSB versiooni järgi kavatses valgevenelane Ukraina eriteenistuste ülesandel õhku lasta ühe administratiivhoone Olonetsi linnas, milleks pani kokku lõhkeseadeldise. FSB kinnitab, et vahistamisel avas mees tule ja ta „neutraliseeriti lahingkokkupõrke käigus“.

FSB avaldas sellest ka video.

Esimesena teatas Valgevene kodaniku tapmisest Karjalas täna hommikul Telegrami kanal „Astra“. Selle andmetel tapsid FSB töötajad 49-aastase valgevenelase Nikolai Aleksejevi Olonetsi rajoonis eile. Samal päeval oli tema vastu algatatud kriminaaljuurdlus, milles teda süüdistati terroriakti ettevalmistamises.

Üks Aleksejevi poegadest Vlad kinnitas Valgevene võimuvastasele väljaandele Naša Niva, et isa on surnud. Vladi sõnul läks tema ema ja tapetu naine Karjalas surnukuuri, kus FSB töötajad võtsid temalt ära telefoni.

„Isa oli suurepärane inimene. Ta ei oleks suutnud kedagi maha lasta. Ta oli sügavalt usklik inimene, palvetas pidevalt. Me käisime koos temaga kirikus,“ rääkis poeg.

Aleksejev osales Valgevenes 2020. aastal pärast presidendivalimisi toimunud protestiaktsioonidel, kus esines riigi valitseja Aljaksandr Lukašenka vastu ja kritiseeris teda ka sotsiaalmeedias.

Millistel asjaoludel sattus Aleksejev Venemaale, ei ole teada.

„Baza“ teatas, et Aleksejev oli alates 2022. aasta septembrist tagaotsitav Lukašenka solvamise pärast.

Mediazona.Belarusi andmetel oli ta ka Venemaa siseministeeriumi tagaotsitavate andmebaasis.

Jaga
Kommentaarid