„Meie eesmärk on, et Bulgaaria saaks algatada Ukrainas sooritatud sõjakuritegude ning rahu- ja inimsusevastaste kuritegude eest kriminaalmenetluse, mis teostab universaalset jurisdiktsiooni. See on toetusakt rahvusvahelistele jõupingutustele uurida Venemaa agressiooni Ukrainas,“ ütles Slavov.

Bulgaaria kuulub väheste EL-i riikide hulka, kes ei ole Ukrainas sõjakuritegude või EL-i Venemaa sanktsioonidest kõrvalehoidmise eest kriminaalmenetlust alustanud, vahendab Euractiv.

Slavov ütles, et menetluse algatamine on ülioluline, arvestades, et Bulgaarias on palju Ukraina põgenikke.

Bulgaarias viibib ligi 100 000 Ukraina põgenikku, kellest paljud on pärit lahingupiirkondadest. Lisaks elab Bulgaarias veel umbes 200 000 ukrainlast, kellest paljud saavad uurimisele kaasa aidata.

„Mul oleks väga hea meel, kui selline samm aitaks kaasa tulevasele rahvusvahelisele uurimisele rahvusvahelise tribunali poolt ning Bulgaaria osaleks aktiivselt rahvusvahelise üldsuse jõupingutustes,“ sõnas Slavov.

Paljud Euroopa riigid on juba alustanud juurdlusi, millest mõnes küsitletakse sadu tuhandeid inimesi. Kõige aktiivsemad on Balti riigid, selgus dokumentidest.

Eelmise aasta novembris kirjutas Bulgaaria alla Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi rahuvalemi punktile 7, mis näeb ette õigluse taastamise ja Ukrainas toime pandud kuritegude eest vastutusele võtmise.