Kaitseminister Lloyd Austin ütles eile Pentagonis, et USA ei talu rünnakuid USA sõdurite vastu.

„See on Lähis-Idas ohtlik hetk,“ ütles Austin, märkides, et jätkub Iisraeli sõda Hamasi vastu Gaza sektoris ja Jeemeni huuthi mässulised ründavad endiselt Punasel merel kaubalaevu. „Me jätkame tööd, et vältida laiemat konflikti regioonis, aga me teeme kõik vajaliku, et kaitsta Ühendriike, meie huve ja meie inimesi, ning me vastame, kus me otsustame, millal otsustame ja kuidas otsustame.“

USA ametiisikud ütlesid CBS Newsile, et oluline tegur löökide ajastamisel on ilm. USA-l on küll võimekus rünnata ka halva ilmaga, aga eelistatakse valitud sihtmärkide paremat nähtavust, et hoida ära kogemata tsiviilisikute tabamine.

Pärast seda, kui Iraani toetatud relvarühmitus Kataib Hezbollah kolmapäeval teatas, et peatab sõjalised operatsioonid Ameerika vägede vastu, ei ole regioonis rünnakuid USA jõudude vastu toimunud. USA poolt ei ole aga mingit viidet sellele, et Kataib Hezbollah’ deklaratsioon mõjutaks vastulöökide andmist.

„Me kuulame alati, mida inimesed ütlevad, aga me vaatame, mida nad teevad, ja /.../ teod tähendavad kõike, nii et vaatame, mis juhtub tulevikus,“ ütles Austin.

Iraani reaktsioon ähvardavale USA kättemaksurünnakule Iraani käsilasorganisatsioonide vastu on olnud igasuguse vastutuse pidev eitamine ja hoiatus, et igasugune rünnak Iraani territooriumi või isikkoosseisu vastu eskaleeriks pingeid, mitte ei muudaks asju USA vägede jaoks ohutumaks.

Austin ütles, et USA püüab vastutusele võtta õigeid inimesi, konflikti regioonis eskaleerimata.

„Meil tuleb mitmetasemeline vastus ja /.../ meil on võime vastata mitmel korral, sõltuvalt sellest, milline olukord on,“ ütles Austin.