Õnnitlused Taiwani uuele juhile tulid mitmelt poolt maailmast, kaasaarvatult Blinkenilt, kes rõhutas Taipei ja Washingtoni partnerlust.

„Ootame koostööd Lai ja Taiwani kõigi osapoolte juhtidega, et edendada meie ühiseid huve ja väärtusi,“ ütles ta avalduses. Blinken rõhutas ka, et USA on „pühendunud väinaülese rahu ja stabiilsuse säilitamisele“.

USA tippdiplomaat märkis, et selline koostöö peaks „edendama meie pikaajalist mitteametlikku suhet“ ja olema „kooskõlas“ USA ja Hiina vahelise poliitikaga, mille kohaselt tunnustab ja omab USA ametlikke sidemeid Hiina, mitte Taiwaniga.

Blinkeni väljaütlemised said Pekingi poolt kriitikat. Hiina välisministeerium ütles avalduses, et Blinkeni õnnitlused rikuvad USA lubadust säilitada Taiwaniga „ainult kultuuri-, kaubandus- ja muud mitteametlikud suhted“.

Avalduses rõhutati, et Taiwani küsimus on „esimene punane joon, mida ei tohi Hiina ja USA suhetes ületada“. Lisaks mainiti, et Hiina on esitanud ametliku diplomaatilise kaebuse.

„Hiina on kindlalt vastu sellele, et USA suhtleks Taiwaniga mis tahes vormis ja sekkuks Taiwani asjadesse mis tahes viisil või ettekäändel,“ öeldi avalduses.

Pekingi avaldus on tõenäoliselt hoiatuseks Washingtonile, kuna USA saatis Taiwani poliitiliste tegelastega kõnelusi läbi viima endistest ametnikest koosneva mitteametliku delegatsiooni.

Lai on lubanud kaitsta Taiwani üha agressiivsema Hiina eest, kuid Peking näeb Taiwani oma territooriumina ja esitab väljakutse igale valitsusele, kes väidab vastupidist.