USA saatkond Sarajevos teatas, et hävituslennukite F-16 lend oli ühine õppus Bosnia vägedega ning USA pühendumuse demonstratsioon Bosnia territooriaalsele terviklikkusele „eraldumistegevuse“ taustal, vahendab Guardian.

Lennukid lendasid üle riigi kirdeosa Tuzla ja Brčko linna, aga neid oli teadete kohaselt kuulda ka Bosnia serblaste pealinnas Banja Lukas, kus täna tähistatakse separatistliku Republika Srpska väljakuulutamise 32. aastapäeva.

Üritused, sealhulgas paramilitaarsete jõudude paraad, on Bosnia riikluse vastane žest. Need on riigi konstitutsioonikohtu poolt keelatud kui mitteserblaste suhtes diskrimineerivad. Serblaste vabariigi väljakuulutamine 1992. aastal päästis valla kodusõja ja etnilise puhastuse, mille käigus hukkus 100 000 inimest.

Serblaste vabariigi president Milorad Dodik naljatas, et USA hävituslennukite ülelend aitab üritustele kaasa. Ta kordas, et serbia rahva eesmärk on serblaste riik nendel aladel.

Dodikile avaldas toetust naaberriigi Serbia president Aleksandar Vučić, kes teatas, et Belgradis toimub ilutulestik samal ajal, kui see toimub ka Banja Lukas ja teistes Republika Srpska linnades.

Samal ajal on sagenenud rünnakud ja ähvardused Republika Srpskasse naasnud bosnialaste ja horvaatide aadressil.

USA saatkond teatas eile, et Washington tegutseb, kui keegi püüab Bosniast põhiseadusevastaselt ja 1995. aasta Daytoni rahulepingut rikkudes eralduda.