Taiwani ministeerium teeb Hiina sõjaliste tegevuste kohta värskendusi iga 24 tunni jooksul. Kolmapäevases avalduses teatati, et Taiwani väina kohal tuvastati neli õhupalli, millest kolm lendasid üle saare keskosa.

Üks õhupall jõudis pea 200 kilomeetri kaugusele Taiwani tähtsast õhujõudude baasist, teised kaks olid veidi kaugemal. Hiljem kadusid nad erinevatesse suundadesse.

Varasemalt arvas ministeerium, et õhupallid olid mõeldud ilma jälgimiseks. Ministeerium keeldus kommenteerimast viimaste õhupallide eesmärki.

13. jaanuaril toimuvate Taiwani presidendi- ja parlamendivalimiste eel on saar kõrgendatud valmisolekus Hiina sõjalise ja ka poliitilise tegevuse suhtes, sest Hiina peab saart oma territooriumiks.

Viimase nelja aasta jooksul on Hiina suurendanud sõjalist tegevust Taiwani ümbruses, nii õhus kui ka merel.

Alates eelmisest kuust on Taiwani kaitseministeerium korduvalt teatanud juhtumitest, kus Hiina õhupallid on lennanud läbi Taiwani õhuruumi.

Hiina potentsiaalne luuramine õhupallide abil sai ülemaailmseks probleemiks 2023. aasta veebruaris, kui USA tulistas alla väidetava Hiina seireõhupalli. Hiina sõnul oli tegemist kogemata minema triivinud tsiviilsõidukiga.