60-aastase Igor Salikovi sõnul oli ta aastast 2014 Ida-Ukrainas isehakanud Donetski Rahvavabariigi Venemaa toetatud vägede liige. Lisaks töötas ta väidetavalt Ukrainas Wagneri palgasõdurite rühmas instruktorina.

Ukraina kõrgeim sõjakuritegude prokurör Juri Belousov kinnitas, et Salikov oli Ukraina prokuröridele juba üle poole aasta ütlusi andnud.

„Ta andis olulise tunnistuse, millest osa on juba kinnitatud, 24. veebruari 2022 sissetungi kohta. Ta teatas mõnest sõjakuriteost, mida me uurime, ja mõned on juba kinnitust leidnud,“ ütles Belousov.

Salikov andis esmaspäeval Hollandi meedias intervjuu telesaatele EenVandaag, kus ütles, et on valmis koostööks Rahvusvahelise Kriminaalkohtuga ning on olnud isiklikult tunnistajaks „tsiviilelanike vastu suunatud julmusele“.

Seni on Venemaa eitanud sõjakuritegude toimepanemist Ukrainas, kuid märtsis väljastas Kriminaalkohus orderi Venemaa presidendi Vladimir Putini ja lasteombudsmani Maria Lvova-Belova vahistamiseks seoses Ukraina laste röövimisega.

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokuratuur kinnitas teisipäeval, et Salikovilt saadi teavet. Nad lisasid, et rohkem nad teavet anda ei saa.