Ungari kaubavedajad alustavad alates 11. detsembrist ametlikku meeleavaldust ja blokeerivad Zahony-Chopi kontrollpunkti Ukraina piiril, teatas kohalik meedia.

Ungari Veokijuhtide Assotsiatsioon ütles, et protestide eesmärk on juhtida Euroopa Komisjoni ja Ungari valitsuse tähelepanu lepingule, millel on turgu tõsiselt moonutav mõju.

Ungari piirivalvurid ütlesid, et erinevalt Poolast ei blokeeri Ungari vedajate kavandatud meeleavaldus riikidevahelist piiri.

Enne Venemaa täiemahulist sissetungi pidid Ukraina autojuhid taotlema ELi riikidesse sisenemiseks transpordiluba. Brüssel peatas load eelmisel aastal kuni 2024. aasta juunini, et aidata Ukraina sõjast räsitud eksporditööstust.

Ungarist, Poolast ja Slovakkiast pärit veokijuhid väidavad, et neid koheldakse ebaõiglaselt, sest nende Ukraina kolleegid ei pea kalleid lube ostma. Poola juhid on öelnud, et nad kaotavad tööd Ukraina ettevõtetele, kes pakuvad odavamat hinda.

Poola veokijuhtide sõnul ei hoia nad kinni humanitaar- ja sõjalist abi, kuid Ukrainale sõjalist abi osutavate heategevusorganisatsioonide sõnul seisavad nad silmitsi mitmenädalaste viivitustega droonide, elektroonika ja pikapite tarnimisega.