Briti valitsus teatas, et üks grupp varastas küberrünnakute abil andmeid, mis hiljem avaldati, sealhulgas 2019. aasta valimistega seotud materjali, vahendab BBC News.

Briti välisministeeriumi ametnik Leo Docherty ütles parlamendi alamkojale, et Venemaa suursaadik on kutsutud vestlusele ja kahele inimesele on kehtestatud sanktsioonid. Üks neist on FSB ohvitser.

Kõnealust gruppi süüdistatakse sadades täpselt sihitud häkkimisrünnakutes poliitikute, riigiametnike, mõttekodade töötajate, ajakirjanike, teadlaste ja teiste avaliku elu tegelaste vastu. Peamiselt olid sihikul eraviisilised e-kirjad pärast ulatuslikku uurimistööd ja valekontode loomist, mis esinesid usaldusväärsete kontaktidena.

Sama grupi vastase tegevuse peaks teatavaks tegema ka USA.

FSB ja täpsemalt selle Keskus 18-ga seotud grupp on tegutsenud Suurbritannia vastu ilmselt vähemalt alates 2015. aastast ja on väidetavalt endiselt aktiivne.

„Venemaa on võtnud sihikule Ühendkuningriigi demokraatliku protsessi,“ teatasid lääne ametnikud.

Siiski arvatakse, et see kampaania ei ole demokraatlikku protsessi sekkumise osas edukas olnud.

Tänase avaliku süüdistuse eesmärk on takistada grupi tööd ja suurendada teadlikkust enne valimisi kogu maailmas järgmisel aastal.

„See grupp on hankinud suure koguse andmeid,“ ütlesid lääne ametnikud. „Seda informatsiooni kasutatakse lääne õõnestamiseks erineval viisil.“

FSB-ga seotud grupp ise keskendub arvatavasti andmete häkkimisele ning teised tegelevad nende levitamisega erinevate kanalite kaudu ja mõju võimendamisega.