Poola juhid on alates 6. novembrist blokeerinud mitmeid ülesõite Ukrainaga, et nõuda Ukraina kolleegidele karmimaid tingimusi. Slovakkia veokijuhid ühinevad Poola meeleavaldusega.

Poola ja Slovakkia juhid kurdavad, et Ukraina pakub oma teenustele odavamaid hindu ja transpordivad kaupu Euroopa Liidu piires, mitte ainult bloki ja Ukraina vahel.

Slovakkia autojuhid korraldasid selle kuu alguses sümboolse protesti, kuid on otsustanud reedest ühineda blokaadiga Vysne Nemecke piiripunktis. See on ainus raskeveokitele avatud ületuspunkt Slovakkia-Ukraina piiril.

„Meeleavalduse eesmärk on ühineda Poola veokivedajatega,“ ütles UNAS kolmapäeval oma Facebooki lehel. „Me ei saa jätta neid võitlusse üksi.“

Nad ütlevad, et nende äritegevus on lüüa saanud pärast seda, kui Ukraina veokijuhid said pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse vabastuse ülesõidulubade taotlemisest.

UNAS teatas, et blokaad ei piira humanitaarabi, sõjalist toetust ega kütuse ja külmutatud toidu tarnimist.

Ukraina sõnul kahjustab meeleavaldus riigi habrast sõjaaegset majandust, takistades eksporti ja peatades esmatarbekaupade, nagu mootorsõidukigaasi (LPG), tarned. Üle tuhande veoauto on jäänud päevadeks kilomeetrite pikkusesse järjekorda.

Kiievi sõnul on humanitaarabi blokeeritud, mida protestijad eitavad.

ELi transpordivolinik Adina Valean ütles kolmapäeval, et Poola veokijuhtide blokaadid ei saa Ukrainat ja EL-i „pantvangi võtta“, nimetades olukorda „vastuvõetamatuks“.