Sarajevo oli Stoltenbergi esimene peatus nelja Lääne-Balkani riigi turneel. Eile külastas ta ka Kosovot ning hiljem külastab ta Serbiat ja Põhja-Makedooniat, vahendab Associated Press.

„Liitlased toetavad tugevalt Bosnia-Hertsegoviina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,“ ütles Stoltenberg ajakirjanikele. „Me oleme mures eraldumisele suunatud ja lõhestava retoorika pärast ning pahatahtliku välise, sealhulgas Venemaa sekkumise pärast.“

Levib hirm, et Venemaa püüab Bosnia-Hertsegoviinat ja kogu regiooni destabiliseerida, et juhtida vähemalt osa maailma tähelepanust oma agressioonilt Ukrainas kõrvale.

Moskva toetab avalikult separatistlikku Vene-meelset Bosnia serblaste presidenti Milorad Dodikut, kes on korduvalt kutsunud riigi lõhkumisele ja serblaste ühinemisele Serbiaga.

„See ähvardab õõnestada stabiilsust ja takistab reforme,“ ütles Stoltenberg. „Kõik poliitilised liidrid peavad tegema tööd ühtsuse säilitamiseks, rahvuslike institutsioonide ülesehitamiseks ja leppimise saavutamiseks. See on otsustava tähtsusega riigi stabiilsuse ja julgeoleku jaoks.“

Bosnia ja Hertsegoviina on jagatud kaheks autonoomseks regiooniks, millest üht kontrollivad serblased ning teist bosnialased ja horvaadid.

Bosnia serblaste juhtkond on aastaid blokeerinud NATO liikmesuse taotlemist Sarajevo poolt, mille vastu on loomulikult ka Venemaa.

Stoltenbergi sõnul peab see lõppema.

„Igal riigil on õigus valida oma enda julgeolekukorraldus ilma välise sekkumiseta,“ ütles Stoltenberg.