Poola veokijuhid on juba üle nädala blokeerinud teid kolmel ristmikul Ukrainaga, põhjendades seda valitsuse tegevusetusega seoses äritegevuse kaotamisega väliskonkurentidele pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Neljapäeval viisid Slovakkia veokijuhid läbi toetusaktsiooni, kus ka nende veoautod blokeerisid veoautoliikluse Ukrainast Vysne Nemecke ülesõidul, mis on ainuke kahe riigi vaheline raskeveokite ülesõit.

Lisaks ähvardasid nad lähitulevikus liituda täieliku blokaadiga, et toetada Poola üleskutseid piirata ELi sisenevate Ukraina veokite arvu.

Kiiev ja Varssavi ei ole jõudnud kokkuleppele, et peatada Poola veokijuhtide meeleavaldus Ukraina piiril.

„Läbirääkimised ei ole veel millenigi viinud ja Poola vedajad blokeerivad jätkuvalt kolme põhisuunda,“ ütles Ukraina piirivalve pressiesindaja Andri Demtšenko.

„Nõudmiste absurdsus seisneb selles, et Poola meeleavaldajad ei pöördu oma valitsuse poole, vaid tahavad, et Ukraina taotleks EL-ilt luba,“ ütles Ukraina taristuministri asetäitja Serhi Derkatš.

Meeleavaldajad nõuavad Ukraina veoautojuhtidele piiratud arvu litsentside tagastamist, mida Kiievi sõnul ei kaaluta.

Slovakkia veokijuhtide ametiühingu UNAS juht Stanislav Skala ütles Reutersile, et Ukraina veokid võtsid äri ära, alandades hindu odava kütuse ja muude kuludega ning tehes keelatud ELi-sisest äri. „Me vajame Ukraina veokijuhtide tööle ennistamiseks litsentsi,“ ütles ta.

„Palusime täna Euroopa Komisjonil kohe tegutsema hakata ja seitsme, kaheksa päeva pärast teada anda, kas nad midagi ette võtavad või tuleb piir blokeerida.“ Tema sõnul pole täieliku blokaadi alguse kuupäeva kokku lepitud ja see sõltub Euroopa võimude vastusest.