USA sõjavägi on sihikule võtnud Süürias asuvaid kohti, mis on väidetavalt seotud Iraaniga, kolmandat korda vähem kui kolme nädala jooksul. Iraan toetab relvarühmitusi, keda Washington süüdistab rünnakute arvu kasvus oma vägede vastu Lähis-Idas.

„USA sõjajõud andsid täna täppislööke Süüria idaosas asuvatele rajatistele, mida kasutasid Iraani Islami revolutsioonikaart (IRGC) ja Iraaniga seotud rühmitused vastuseks jätkuvatele rünnakutele USA isikkoosseisu vastu Iraagis ja Süürias,“ ütles Austin avalduses.

Ta lisas, et rünnakud korraldati Albu Kamali ja Mayadeeni linna lähedal asuva väljaõppeasutuse ja turvamaja vastu.

„Presidendil pole kõrgemat prioriteeti kui USA personali turvalisus ja ta suunas tänase tegevuse selgeks, et USA kaitseb ennast, oma personali ja huve,“ ütles Austin.

Eelmisel nädalal tabas USA Teheraniga seotud relvahoidlat ning oktoobri lõpus tabati ka kahte Süüria rajatist, mida väidetavalt kasutasid Iraan ja nendega seotud organisatsioonid. USA hinnangul ei ole üheski rünnakus olnud inimohverid.

Iisrael-Hamasi sõja järel on kasvanud rünnakute sagedus Ameerika vägedele Süürias. USA teatel on piirkonnas alates 17. oktoobrist toimunud üle 45 rünnaku tema sõdurite vastu, Pentagoni andmetel on viga saanud umbes 56 töötajat. USA sõnul on vasturünnakute eesmärk tõkestada rünnakuid nende vägede vastu.

Iraagis on ligikaudu 2500 Ameerika sõdurit ja Süürias 900 sõdurit, mis on osa jõupingutustest takistada Islamiriigi taasteket.

Gaza konflikt on toonud kaasa tagajärgi USA-le ka väljaspool Iraaki ja Süüriat. Iraani toetatud Houthi rühmitus Jeemenis teatas kolmapäeval, et tulistasid alla USA drooni, mis „viis Jeemeni territoriaalvetes läbi vaenulikku jälgimis- ja spionaažitegevust“. USA on kinnitanud drooni allalaskmist.