Kohtumisel osalesid kümned liidrid, sealhulgas Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman, Iraani president Ebrahim Raisi, Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, Katari emiir šeik Tamim bin Hamad Al Thani ja Süüria president Bashar al-Assad.

Prints Mohammed ütles, et kuningriik „mõistab hukka ja lükkab kategooriliselt tagasi selle barbaarse sõja meie vendade vastu Palestiinas“.

„Me seisame silmitsi humanitaarkatastroofiga, mis tõestab Julgeolekunõukogu ja rahvusvahelise üldsuse suutmatust teha lõpp Iisraeli räigetele rahvusvaheliste seaduste rikkumistele,“ ütles ta tippkohtumisel.

Palestiina president Mahmoud Abbasi sõnul seisavad palestiinlased silmitsi „genotsiidisõjaga“ ja kutsus USA-d lõpetama Iisraeli „agressiooni“.

Erdoğan kutsus üles kutsuma kokku rahvusvahelist rahukonverentsi, et leida Iisraeli ja palestiinlaste vahelisele konfliktile püsiv lahendus. „See, mida me Gazas vajame, ei ole paaritunniseid pause, pigem vajame püsivat relvarahu,“ ütles Erdoğan tippkohtumisel.

Mitmed Hamasi juhid asuvad Kataris, mistõttu on riik üritanud vahendada Iisraeli pantvangide vabastamise kõnelusi. Karati emiir avaldas lootust, et humanitaarrahu sõlmitakse peagi. „Kui kaua kohtleb rahvusvaheline üldsus Iisraeli nii, nagu oleks see rahvusvahelistest seadustest kõrgem,“ ütles ta tippkohtumisel.

Raisi tunnustas Palestiina rühmitust Hamas Iisraeli vastu sõdimise eest ja kutsus islamiriike üles kehtestama Iisraelile nafta- ja kaubasanktsioone. „Ei ole muud võimalust kui Iisraelile vastu seista, me suudleme Hamasi käsi selle vastupanu eest Iisraeli vastu,“ ütles Raisi.

Raisi reis Saudi Araabiasse on Iraani riigipea esimene reis enam kui kümne aasta jooksul.

Kuningriik pidi nädalavahetusel võõrustama kahte erakorralist tippkohtumist, Islami Koostöö Organisatsiooni ja Araabia Liiga. Saudi Araabia välisministeerium teatas, et ühine tippkohtumine asendab kaks kogunemist Gaza „erakorralise“ olukorra valguses.

Hamas kutsus tippkohtumist tegema „ajaloolist otsust ning asuma sionistide agressiooni viivitamatult peatama“.

Mõned riigid eesotsas Alžeeriaga nõudsid Iisraeliga diplomaatiliste suhete täielikku katkestamist, kuid jäädi eriarvamustele. Riigid, kellel on diplomaatilised suhted Iisraeliga, rõhutasid vajadust hoida kanalid avatuna.