Uued valimised toimuvad Rebelo de Sousa sõnul 10. märtsil.

Rebelo de Sousa avalikustas oma otsuse pärast kohtumist Riiginõukoguga. see on nõuandeorgan, kuhu kuuluvad endised poliitikud ja teised tuntud avaliku elu tegelased. Kolmapäeval kohtus ta ka parlamendi erakondade juhtidega.

Peaminister António Costa jätkab Rebelo de Sousa sõnul riigi ajutise peaministrina kuni valimisteni. Costa on juhtinud Portugali alates 2015. aastast ja võitis ka eelmisel aastal valimised ülekaalukalt.

Teade tuli kaks päeva pärast seda, kui Costa astus tagasi korruptsiooniskandaali tõttu. Korruptsioonijuurdluse osana vahistati Costa personaliülem ja veel neli isikut. Kahtlustatavaks nimetati ka üks Costa ministritest.

Paar tundi peale toimuva avalikustamist pöördus Costa rahva poole ja teatas oma tagasiastumisest. Samuti kinnitas ta oma süütust.

Reide ja vahistamisi läbi viinud uurimiskohtunik kahtlustas, et ametnikud kauplevad korruptsiooni ja mõjuvõimuga, mis on seotud liitiumikaevandustega Portugali põhjapiiri lähedal ning rohelise vesinikutehase ja andmekeskuse rajamise plaanidega Sinesisse lõunarannikul.