Teisipäeval pöördus Costa rahva poole, kus ta teatas, et andis presidendile tagasiastumisavalduse. Ta teatas oma otsusest televisiooni vahendatud kõnes pärast kohtumist president Marcelo Rebelo de Sousaga.

Peaminister ütles, et korruptsiooniuurimine tabas teda üllatusena, kuid ütles, et teeb uurijatega koostööd.

Prokuratuur teatas oma avalduses, et uurimise käigus peeti kinni viis inimest, sealhulgas Costa personaliülem Vitor Escaria ja ärikonsultant Diogo Lacerda Machado.

Mitmes valitsushoones viidi läbi üle 40 läbiotsimise, sealhulgas Escaria büroos ning infrastruktuuri- ja keskkonnaministeeriumides, öeldakse prokuratuuri avalduses. Costa kinnitas läbiotsimiste toimumist.

Prokurörid uurivad väidetavat korruptsiooni ja mõjuvõimuga liitiumi ja vesiniku kaubitsemist Põhja-Portugalis. „Kaalul võivad olla faktid, mis võivad kujutada endast kuritegusid, poliitikute aktiivset ja passiivset korruptsiooni ning mõjuvõimuga kaubitsemist,“ teatas prokuratuur.

Liberaalse partei Iniciativa president Rui Rocha ütles varasemalt: „Peaminister peab tagasi astuma. Riik on takerdunud korruptsiooni, mädani, onupojapoliitikasse. Peaminister on tirinud riigi mülkasse.“

Uurimise käigus teatasid prokurörid avalduses, et said teada, et kahtlusalused kasutasid tehingutega seotud „protseduuride blokeerimiseks“ Costa nime ja volitusi. Nad lisasid, et ülemkohus uurib Costa võimalikku rolli tehingutes.