Hamasi tegudel puudub igasugune õigustus, õiguspärasus või põhjendus ning seetõttu tuleb need ülemaailmselt hukka mõista. Need rünnakud esindavad ideoloogiat, mille ainus eesmärk on Iisraeli riik kaardilt kustutada,“ ütlevad väliskomisjonide juhid, kes toetavad Iisraeli seaduslikku õigust kaitsta oma riiki ja kodanikke vägivaldsete terroriaktide eest.

Komisjonide esimehed kutsuvad rahvusvahelist kogukonda üles tegema teljeriikidele ehk Iraanile, Süüriale ja Liibanonile ning piirkonna organisatsioonidele, eelkõige Hezbollah’le selgeks, et nad hoiduksid sõjas osalemisest. „Nad ei tohi toetada, julgustada ega võimaldada täiendavat rinnet Iisraeli vastu. Sellisele tegevusele järgneb Iisraeli kindel ja surmav vastus,“ seisab avalduses.

Väliskomisjonide juhtide sõnul on suurt osa Iisraeli ja tema kodanike vastu suunatud vägivallast otseselt rahastanud ja toetanud Iraan. „Oleme kindlalt veendunud, et Iraan kujutab endast tõsist ülemaailmset ohtu mitte ainult kui juhtiv terrorismi õhutaja, vaid ka kui järeleandmatu stabiilsuse õõnestaja nii Lähis-Idas kui ka laiemal ülemaailmsel areenil. Kutsume rahvusvahelist üldsust üles võtma kooskõlastatud meetmeid Iraani edasiseks isoleerimiseks rangete sanktsioonidega,“ ütlevad nad ühisavalduses.

Samuti kutsuvad komisjonide esimehed sarnaselt mõtlevaid riike üles nimetama Islami Revolutsioonilise Kaardiväe terroristlikuks organisatsiooniks. Nad väljendavad avalduses muret Iraani tuumaprogrammi edusammude üle ning läbipaistvuse puudumise üle Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri ees. „Väljavaade kontrollimatust, tuumarelvastatud Iraanist on stsenaarium, mida ülemaailmne kogukond ei saa taluda. Me palume tungivalt rahvusvahelisel kogukonnal ühineda otsustavaks ja kooskõlastatud jõupingutuseks, et seda ähvardavat ohtu ära hoida,“ seisab avalduses.

Väliskomisjonide esimehed märgivad, et jälgivad sügava murega Venemaa ja Iraani kasvavat koostööd Ukraina lahinguväljal ning süvenevaid kontakte Hamasiga – see on nende sõnul suundumus, mis kujutab endast sügavat ohtu Iisraeli, Lähis-Ida ja Euroopa julgeolekule.

„Kinnitame ühemõtteliselt oma vankumatut toetust Ukraina rahvale ja oleme kindlad oma jätkuvas pühendumuses Ukraina abistamisele. See pühendumus on kindlalt seotud meie sügavalt juurdunud veendumusega, et see ei kajasta mitte ainult moraalselt kohustuslikku tegutsemisviisi, vaid on ka kooskõlas meie kollektiivse huviga astuda vastu totalitaarsetele režiimidele rahvusvahelisel areenil,“ kinnitavad väliskomisjonide juhid.

Lisaks Mihkelsonile kirjutasid ühisavaldusele alla Läti parlamendi väliskomisjoni esimees Rihards Kols, Leedu parlamendi väliskomisjoni esimees Žygimantas Pavilionis ning Iisraeli parlamendi välis- ja kaitsekomisjoni juht Yuli Edelstein.